Zavřít reklamu

Zatím co pokud někdo z Číny poruší duševní vlastnictví, je nemožné domoci se nápravy a to jakoukoli zákonnou cestou, pokud „poruší“ někdo duševní vlastnictví Čínské společnosti, úředníci nelení a konají dříve než soud. Navzdory tomu, že se Apple proti původnímu rozhodnutí soudu o porušení ochranné značky iPad odvolal, začaly úřady zabavovat tablety od společnosti Apple místním prodejcům. Úředníci začali během posledních dní zabavovat iPady přímo z prodejen. Úřady přijaly opatření týkající se porušení ochranné známky společnosti ProView Technology, kterou porušila společnost Apple Inc. Zabavují tablety iPad v maloobchodních prodejnách. Prodejci proto zareagovali tak, že odstranili tablety z výloh a regálů a nabízí je pouze jako podpultové zboží poté, co se zákazník vysloveně zeptá, zda iPad prodávají nebo nikoli.

Na celé situaci je zarážející nejen to, že se Apple proti rozhodnutí soudu o porušení ochranné známky iPad odvolal, ale zejména pak fakt, že jsou tablety zabavovány pouze prodejcům, kteří je prodávají ve svých vlastních obchodech. V oficiálních obchodech Apple Store si to Čínští úředníci zatím nedovolili a pravděpodobně ani hned tak nedovolí.

chinese_authorities_seized_ipads

Apple přišel o označení iPad v Číně
Začátkem minulého týdne přišla z Číny zpráva, informující, že Apple prohrál soudní spor o název iPad, který používá pro svůj multimediální tablet. Apple podal žalobu na společnost Proview Technology, která v Číně používá označení iPad. Bohužel před soudem právníci Applu zjistili nemilou informaci, Proview Technology používá označení iPad od roku 2000, kdy název také mezinárodně zaregistrovala. Apple však kontroval tím, že práva na označení produktu slovem iPad koupil od společnosti IP Applications, jenž je koupila od společnosti Proview na Taiwanu. Tato společnost je sesterskou společností Proview Technology. Soud v Číně však dal zapravdu domácí společnosti a Apple tak ztratil tak právo pro výhradní použití slova iPad. Společnost Proview Technology samozřejmě požaduje odškodné ve výši 640 000$ a zákaz prodeje iPadu v Číně, o tom však soud rozhodne až v následujících měsících. Smutné je, že o výhradní použití slova iPad přišel Apple v krajině, která je dlouhodobě největším výrobcem nelegálních kopií jeho výrobků a dokonce také celý obchod Apple Store.

*Zdroj: digicha.com, china.com.cn

Dnes nejčtenější

.