Zavřít reklamu

Společnost Foxconn patří již řadu let mezi největší dodavatele společnosti Apple. Nejen, že přímo vyrábí některé součástky pro zařízení nesoucí logo nakouslého jablíčka, ale také se z devadesáti procent montují produkty Apple právě v montážních linkách společnosti Foxconn. Nyní se Foxconn rozhodl investovat 1,1 miliardy amerických dolarů do zvýšení kapacity výrobní linky a hal, ve kterých se montují telefony iPhone.

Podle Foxconnu by měla 1,1 miliardová investice přinést v roce 2012 tržby přesahující 20 miliard dolarů. Foxconn již nyní zamšstnává 130 000 zamšstnanců a vyrábí více jak 200 000 iPhonu za jediný den. Foxconn tak nemá problém vyrobit se stávající linkou 18 000 000 iPhonů za čtvrtletí. Investice by měla pomoci zvýšit výrobní kapacitu na 32 milionů iPhonů za čtvrtletí.

Problém však je v tom, že jak se již v červenci nechal slyšet zakladatel společnosti Foxconn, nahradí jeho firma zaměstnance za roboty. Většina z 1,1 miliardové investice do rozšíření výrobních linek tak nepůjde do zvýšení kapacity zaměstnanců, ale pořízení 300 000 nových montážních robotů.

Předseda a zakladatel společnosti Terry Gou uvedl, že se chystají během tří let nahradit více jak milion zaměstnanců roboty. V současné době má společnost 10 000 robotů, příští rok se číslo zvedne na 300 000 a do tří let pak na milion kusů. Roboti budou plnit základní úkoly jako je postřik, montáž, konstrukce a další věci, které jsou potřebné při výrobě produktů. Vzhledem k tomu, že Foxconn zaměstnává více jak 1 200 000 obyvatel Číny, bude zřejmě problém s nezaměstnaností. Na druhou stranu pravděpodobně nebude ve firmě tolik sebevražd jako nyní.

 

 

foxconn

*Zdroj: electronista.com

 

 

 

 

Dnes nejčtenější

.