Zavřít reklamu

Snad nejrozšířenejší navigační aplikace na zařízení Apple s iOS je bezesporu Navigon. Ten doznal nyní zásadní aktualizace na verzi 2.0. Oproti minulým verzím je rozdíl v tom, že už vám např. Navigon Europe nemusí zabírat asi 1,9 GB dat ve vašem přístroji jako dříve. Mapy jsou prostě oddělené od samotné stažené aplikace z AppStore. Nyní si totiž uživatel zvolí, které mapy bude používat a ty si do přístroje nainstaluje. Nyní tedy bude snažší provádět i případné další aktualizace programu přímo v přístroji, což byl nyní občas problém, když jsme neměli dostatek volného místa v přístroji. Proto je nyní velikost aplikace stejná např. jak pro celou, tak pouze pro východní Evropu. Aplikace doznala mnoha grafických i funkčních vylepšení včetně nové systémové ikony. V přístroji se mi zachovaly po aktualizaci oblíbené položky. Dříve zakoupené dodatky (např. Panorama View 3D) se dají zadarmo stáhnout po provedení obnovení nákupů.

nav_updat

NAVIGON Europe - NAVIGON AG

Na následující fotogalerii vidíte, jak vypadají nové možnosti programu. Aktualizace se týká jak verze pro iPhone, tak i pro iPad. V tuto chvíli jsou k dispozici nové verze 2.0 pro všechny varianty Navigonu, vyjma Austrálie a Středního východu. Tímto krokem se dá očekávat, že jakmile bude hotová novější mapa konkrétní země, bude se dát hned samostatně stáhnout. Nyní se všechny změny kumulovaly tak 1x až 2x ročně do celé aktualizace, která šla přes AppStore. Nyní stahování map probíhá mimo AppStore ze serverů Navigonu (či Garminu?), takže by vše mohlo fungovat rychleji. Na úvodním obrázku vidíme, že Navigon je součástí Garminu, což by nemuselo být pro uživatele vůbec špatné. Samozřejmě za předpokladu, že mapy budou stále v ceně původního nákupu aplikace z AppStore. Nyní jsem je stáhnul zadarmo i když do budoucna? Uvidíme…

navigon2_01
navigon2_02
navigon2_03
navigon2_04
navigon2_05
navigon2_06
navigon2_07
navigon2_08
navigon2_09
navigon2_10
navigon2_11
navigon2_12

Mapové podklady jsou totožné pro obě verze (iPhone, iPad), což vidime u velikosti mapy Černé hory z volby map pro Navigon Europe verze iPad a porovnáme s 4. obrázkem galerie. Jenom nevím, co si mám myslet o nové placené podslužbě FreshMaps XL Europe 44 pro iOS za skoro 19$ (či 25 €). Přiznám se že nevím, zda již byla dříve pro iOS, ale nevím o tom. Nové mapy 4x do roka? A na jak dlouho? Na rok či napořád? Běžně je tato služba u autonavigací Navigon na 2 roky. Nechci zde vyvolávat nepodložené spekulace, ale je možné že za nové mapy si budeme muset do budoucna zaplatit. Dle 6. obrázku je nyní k dispozici paket map označený Q3/2011. Nevím jak často a podrobně bude aktualizována právě Česká republika. Mnoho nezodpovězeného. Diskuse zde třeba něco napoví.

Dnes nejčtenější

.