Zavřít reklamu

Domenico Dolce, narozen 13. 8. 1958 v sicilském Palermu, a Stefano Gabbana, narozen 14. 11. 1962 v Milánu, se poprvé setkali, když pracovali pro stejného módního návrháře v Stefanově rodném městě, v Milánu.

Svou první vlastní módní přehlídku uspořádali v roce 1986, kdy předvedli kolekci dámské módy.

Nepovedlo by se jim to však bez podpory americké popové královny Madonny, která ve svém filmu Truth Or Dare: In Bed With propagovala jedno z jejich triček a tím jim zajistila popularitu mezi širší veřejností.

Duo oslavuje ženskost jako žádný jiný módní návrhář, ale díky své italské národnosti a národní kultuře to zřejmě není zase až takovým překvapením. „My si nemyslíme, že pouze muži mohou být mocní a silní,“ řekl Stefano v interview v roce 1999. „Dokonce i za hlavami mafií, vládnoucích sfér kultury, vždy stojí silné ženy. Evropská kultura je matriarchální, především na jihu. Ženy tedy mají velkou moc.“ Nejvíce inspirativní však pro ně byla cesta na Sicílii na konci 80. let minulého století, která nastartovala jejich obdiv k půvabným křivkám ženského těla.

Původně se orientovali spíše na „ tovární“ výrobu masově dostupné konfekce, nicméně pohled na plakát brunetky s plnějšími ženskými tvary, který viděli v jednom z oděvních závodů právě na Sicílii, jim pomohl uvědomit si, jakým směrem se vlastně v oblasti návrhářství chtějí ubírat.

Kromě velmi úspěšné dámské řady v roce 1996 představili také kolekci džínů a řadu pánskou, s postupem času dále však přibývaly i kolekce spodního prádla, bot a plavek a také série dámských i pánských parfémů. Jejich současné rozšiřování tvorby je patrné do roku 2001, kdy začaly vytvářet také unisex kolekce s jednoduchým názvem „&“. Do dnešních dnů se značka neustále rozrůstá a nabízí, jak dámské, tak panské linie v kolekcích Dolce & Gabbana, D&G, Dolce & Gabbana BASIC…

Dvojice má svůj ateliér ve vile z 19.století v Miláně, dále také renovovaly dům na francouzské riviéře. Po mnoho let jsou oslavováni nejen díky své kreativní spolupráci, ale také díky svému dlouholetému milostnému vztahu, který se rozhodli ukončit na začátku roku 2005. „Jsme profesionálové a tak po pracovní stránce jsme stále spolu,“ vysvětluje Domenico. „Naše láska je opravdu velmi silná.“

zdroj: moda.cz

 

Dnes nejčtenější

.