Zavřít reklamu

Softwarový gigant Microsoft uspořádal v úterý BUILD konferenci, na které předvedl chystané Windows 8, kterých by se uživatelé mohli dočkat v polovině příštího roku. Nakonec dokonce uvolnil i Developer Preview a tak si nyní může vyzkoušet nový operační systém z dílny Microsoftu opravdu každý. Jaké tedy Windows 8 jsou?

Rychlé. Opravdu hodně rychlé. Microsoft zjevně odvedl spoustu práce při optimalizování celého systému, který je ve finále méně náročný, než jeho předchůdce Windows 7. Windows 8 startují velice rychle, na obyčejném laptopu s Core 2 duo, 3 GB RAM a HDD trvá “studený” start zhruba 30 sekund. Po instalaci doporučuji nainstalovat dostupné aktualizace přes Windows Update, systém se po následném restartu ještě zrychlí. Náročnost systému ostatně klesnout musela, protože Microsoft má v plánu používat stejnou verzi Windows jak na PC platformě (x86, x64), tak i na tabletech, které převážně využívají procesory ARM.

Největší změnou je integrace nového grafického prostředí Metro, které vychází z mobilního operačního systému Windows Phone 7. O tom, že nové Windows 8 budou jiné než stávající (a velice oblíbené) Windows 7 se vědělo již dávno před jejich samotným představením (grafické prostředí Metro se poprvé objevilo na ukázce z června). Steve Ballmer ostatně o nových Windows 8 prohlásil, že se bojí jak je uživatelé přijmou. Samotné prostředí se skládá z “dlaždic” které mají funkci zástupců aplikací, stejně jako je tomu u současných desktopových Windows. Dlaždice aplikací jsou shromažďovány na obrazovce Start, která nahradila nabídku Start, která byla součástí Windows již od Windows 95. Ačkoliv je na první pohled jasné, že Metro je přizpůsobené ovládání prsty, v současné verzi jej lze velice dobře ovládat i pomocí myši popřípadě touchpadu. Samotný systém obsahuje řadu ukázkových aplikací, které demonstrují nové prostředí Metro.

win8

S novým operačním systémem přichází i nový internetový prohlížeč. Ve verzi Developer Preview je integrován již tradiční Internet Explorer, tentokráte však ve verzi 10. Ten je v prostředí Metro zcela přizpůsoben pro používání na dotykových tabletech. I na průměrné sestavě se chová velice svižně, troufám si dokonce říci, že jde o jeden z nejrychlejších prohlížečů, s nimiž jsem měl možnost se setkat (a to jde pouze o vývojovou verzi). V současném buildu Windows 8 má však Explorer jednu nepříjemnou vlastnost. Pokud si jej otevřete v prostředí Metro a načtete si libovolnou stránku, po přepnutí do klasického režimu plochy je Explorer deaktivovaný a vy jej musíte znova spustit. Explorer se prostě chová, jako kdyby byly ve Windows nainstalovány dva prohlížeče současně. V současné době nelze říci, jestli jde o chybu nebo o vlastnost.

lsa Win8

Pokud jde o srovnání s operačním systémem OS X Lion, nejsem si jistý, jestli je vhodné srovnávat “jablka a hrušky”. Oba systémy mají své pro a proti a zarytí „jablíčkáři“ určitě nebudou hromadně migrovat na Windows. Nejvíce se změnilo ovládání samotného systému, jelikož nenávratně zmizela nabídka start (Metro sice nejspíše půjde úplně vypnout, nicméně zatím to jde pouze přes změnu v registrech) a tím se velice výrazně změnila logika ovládání. Pro geeky to nejspíš nebude velký problém, nicméně si nejsem jistý, jak tak fatální změnu přijme běžný uživatel.

Windows 8 si sice v současné době může stáhnout a bez problémů používat naprosto každý, nicméně důrazně doporučuji je instalovat pouze do virtuálního počítače. Systém jako takový obsahuje spoustu chyb a ačkoliv je poměrně stabilní, rozhodně není vhodný pro používání jako primární systém. Už jen proto, že podpora ze strany Microsoftu pro tento systém v podstatě neexistuje, neexistují ani ovladače pro hardware (kvůli změnám v jádře systému nefungují ty současné z Windows 7). Překvapivě ale funguje velká část programů, které podporují pouze Windows 7 (jediný program, který se mi nepodařilo rozjet byl Skype).

Windows 8 Developer Preview si můžete stáhnout zde.

Dnes nejčtenější

.