Zavřít reklamu

Eric Slivka, legendární redaktor macrumors.com, který se pohybuje okolo společnosti Apple snad ještě déle než Steve Jobs, se účastnil konference IDF. Na této konferenci společnost Intel během své přednášky představila specifikace portu Thunderbolt. První zajímavostí hned na úvod je fakt, že samotný Intel již technologii Light-Peak přejmenoval na Thunderbolt. Jak je jasně vidět, Apple použil skutečně revoluční konektor, o kterém v době jeho uvedení do nejnovější řady počítačů MacBook Pro nevěděl nikdo nic, možná ani samotný Intel. Na přednášce totiž vypluly na povrch informace, které jsou poměrně zajímavé a doposud nepublikované.

Intel uvedl, že Thunderbolt kabely jsou v současné době omezeny na délku maximálně tří metrů, což souvisí s nutností jejich elektrického napájení 10W. V současné době prodávané měděné kabely dokáží tedy přenášet data rychlostí 10Gbps pouze na vzdálenost maximálně tří metrů. Intel v současné době již začíná pracovat na optických kabelech, které nabídnou možnost přenášet data z jednoho portu Thunderbolt do druhého rychlostí 10Gbps na vzdálenost desítek metrů. Někteří analytici to však vidí v současné době jako nereálné, jelikož cena kabelů z optických vláken je stále ještě poměrně vysoká pro běžný prodej.

idf

*Fotografie Erica Slivky – Macrumors.com z letošní konference IDF

Zároveň se také ukázalo, že Thunderbolt port je schopný propojit maximálně 6 zařízení s konektorem Thunderbolt plus jeden display s konektorem MiniDisplay Port. V tom případě je však nutné aby byl display s MiniDisplay Port připojen až jako poslední zařízení v sestavě. Pokud však používáte jediný display v současnosti, který nabízí Thunderbolt, tedy Apple Thunderbolt Display, můžete jej připojit na kteroukoli pozici v sestavě, ani tak však nejste schopni připojit více jak šestici dalších zařízení. Problém je, že pokud máte monitor , musíte jej vždy když budete chtít připojit/odpojit jakékoli zařízení v sestavě propojení Thunderbolt konektorem odpojit. Dokonce ani Apple Thunderbolt Display nenabízí dvojici konektorů Thunderbolt, což je u displeje za 24 000Kč poměrně směšné. Jste tedy nuceni během každého připojení/odpojení disků vypojit také displej, na což rozhodně člověk, který má na stole vybavení v hodnotě sto padesáti tisíc korun není zvědavý. Pokud tedy budete připojovat jeden z mnoha disků a budete chtít zkontrolovat zda obsahuje potřebné materiály, vypnete display který se mezitím uspí, zapojíte disk, zapojíte display abyste zjistili zda disk obsahuje potřebná data a jelikož máte stejné štěstí jako já, tak celou akci několikrát zopakujete než najdete správný disk.

thunderbolt_displays_macbook_pro

Thunderbolt se tak stává z mého osobního pohledu v současné době zcela nezajímavý produkt, který nejen, že dokáže využít pouze hrstka disků, ale ani samotné produkty společnosti Apple (Thunderbolt Display), jej nedokáží využít smysluplně tak, aby nebyl uživatel omezován. Osobně si totiž myslím, že bych neměl být jako majitel nejnovějšího MacBook Pro a Apple displeje ničím omezován a mohu vypojit disk kdy a jak chci. Bez toho aniž bych musel vypínat display. Takové vybavení, které Apple nabízí u nejvyšší řady svých produktů totiž převážně nepoužívají běžní uživatelé, ale profesionálové, kteří funkce počítače využívají každý den. Když si navíc přičtu, že ani po vydání všech updatů, firmwarů a dalších věcí není Apple schopný dosáhnout toho aby mi Apple LED Cinema Display 24″ propojený s MacBook Pro i7 Thunderbolt každých 5 vteřin neproblikával, začínám litovat, že se u Applu rozhodli Thunderbolt port nasadit.

Dnes nejčtenější

.