Zavřít reklamu

Podle serveru 9to5mac.com bude další generace telefonu iPhone podporovat nový formát datových přenosů, který je známý pod názvem 4G. Podle redakce zmíněného serveru tuto zprávu potvrdil operátor AT & T, který je prodejní jedničkou jablečných telefonů v USA. Samotný Apple se k této zprávě zatím nevyjádřil. Síť 4G je přímým nástupcem sítí třetí generace označovaných jako 3G. Rychlost mobilního internetu by měla s nástupem 4G prudce stoupnout, reálná rychlost 4G se podle měření provedeného ve Stockholmu pohybuje okolo 10 Mbit/s, což je zhruba desetinásobek hodnoty rychlosti sítě třetí generace.

V Česku by měl být zahájen zkušební provoz sítí 4G v průběhu roku 2012, tento fakt platí pouze pro operátora O2, který by rád zahájil ostrý provoz sítě už v roce 2013. T-Mobile zatím o využití téchto sítí mlčí, dle jeho mluvčí je největším problémem bránícím brzkému zavedení 4G nedostatek mobilních telefonů, které tuto technologii podporují. Třetí tuzemský operátor Vodafone již 4G testuje v Německu nebo Španělsku. Podle úspěšnosti v těchto zemích operátor načasuje zahájení budování a následné spuštění sítě 4G.

IMG_0910

Česká republika v současnosti nemá plné pokrytí ani 3G signálem, což z ní činí v rámci EU jednoho z největších trpaslíků na poli mobilních technologií. 3G signál je dostupný zhruba pro 60% obyvatel, z nichž většina žije ve velkých městech jako je Praha nebo Brno. Vyjímkou je operátor Vodafone, který sice začal budovat 3G síť jako poslední, ale v současnosti je co se týče pokrytí jasnou jedničkou.

Dnes nejčtenější

.