Zavřít reklamu

appStoreMac App Store bol sprístupnený 6.1.2011 spolu s Mac OS X 10.6.6. Vtedy ste v Mac App Store mohli nájsť len pár aplikácií, ktoré boli dosť predražené. Prešli dva mesiace, čo je dosť dlhá doba na to, aby sme sa mohli pozrieť aj na nejaké štatistické čísla o novom obchode pre Macy, ktorý bol otvorený po vzore iTunes Store a App Store. Kedže Mac App Store doteraz nemá žiadnu veľkú konkurenciu, tak bol porovnávaný s jeho predchodcom (App Store pre iOS zariadenia).

Mac App Store je najdrahší

Nikoho asi neprekvapí, že Mac App Store zatiaľ nedosahuje najlepšie výsledky v porovnaním s App Store pre iPhone alebo iPad. V tomto porovnaní víťazne vychádza iPhone App Store, v ktorom sú aplikácie sťahované až 5x viac ako v iPad App Store. Mac App Store sú aplikácie až 5x menej sťahované, ako aplikácie na iPad. Príčin, prečo je tomu tak, môže byť viacero. Napríklad Macy sú oveľa menej rozšírené ako iPhony, alebo iPady. Po ďalšie, Mac App Store je tu najkratšie zo všetkých obchodov a teda má najmenšie zastúpenie aplikácií. Príčinou môže byť aj vyššia priemerná cena aplikácií, ktorá je niekoľkokrát vyššia ako cena aplikácií pre iOS zariadenia. Pre informáciu, priemerná cena top 300 aplikácií v App Store pre iPhone je približne 1,57$, pre iPad je to 4,19$, a pre Mac až 11,21$.

Free aplikácií je málo

Ešte pred uvedením Mac App Store sa predpokladalo, že aplikácie, ktoré sa tu budú nachádzať budú len platené. Tieto informácie pochádzali priamo z Apple. Bolo takmer isté, že App Store nebude obsahovať žiadne Free ani Demo aplikácie. Mac App Store je uvedení a opak je pravdou. Aplikácie s obmedzenou funkčnosťou v Mac App Store sú, aj keď ich je najmenej zo všetkých porovnaných obchodov. Približne 12% všetkých aplikácií je zadarmo. Pre porovnanie s iPhone App Store je to menej, ten disponuje až 35% aplikácií zadarmo, iPad App Store približne 29%. Je to logické, hlavne z dôvodu, že na počítači skôr pracujeme, ako zabíjate čas hľadaním nejakej free hry, ktorá vás zabaví na 10 minút a potom ju vymažeme.

Počet žiadostí o nové aplikácie pribúda

Tento prieskum sa robil na konci februára, kedy bolo odoslaných 2225 aplikácií na schválenie. Koniec februára tu ale bol dávno a predpokladá sa, že teraz je toto číslo približne na troch tisícoch a má tendenciu stále rásť.

Kvalita aplikácií

Od uvedenia Mac App Store som očakával hlavne zlepšenie dostupnosti softvéru pre Mac OS X. Z istej časti sa to aj stalo, aj keď niektoré kategórie v Mac App Store sa nemajú čím chváliť. Napríklad taká kategória s hrami. Na Mac OS X ako každý vie, nie je veľa hier. Pár kvalitných titulov s Mac App Store prišlo, ale len pár. Väčšina hier bola vytvorená pre iOS zariadenia a vývojári len zmenili rozlíšenie. Za túto prácu veľakrát pýtajú niekoľko násobok pôvodnej ceny. To si fakt myslia, že chceme tie isté hry hrať dvakrát? (raz na iOS, druhýkrát na Macu).

Čo hovoríte vy na Mac App Store po viac ako dvoch mesiacoch?

Dnes nejčtenější

.