Zavřít reklamu

Apple je firma, která se mimo jiné proslavila také svou snahou pro utajení nových produktů. Do nedávné doby bylo téměř nemožné najít na internetu fotografie novinek od Apple Inc. dříve, než se skutečně objevily na trhu. V případě Mac OS X 10.7 Lion je však vše zcela jinak. Nová verze operačního systému se šíří po vzoru nejočekávanějších Hollywoodských trháků přes P2P a Torrent sítě a nikdo to neřeší. První otázkou je vůbec fakt, jak se mohl instalační DMG soubor dostat na internet. Vývojáři totiž měli jedinou možnost, jak si Lion vyzkoušet, stáhnout si a rovnou i nainstalovat systém přes Mac App Store, tam se však nestahuje DMG soubor, ale rovnou se vše začne instalovat. Mac OS X 10.7 Lion tak poměrně záhadným způsobem skončil v podobě instalačního DMG souboru ve vodách internetu.

Již to je velmi zajímavé, daleko zajímavější je však fakt, že navzdory přísné politice Apple Inc. jej stále můžete bez sebemenších problémů nalézt i na těch nejvyhlášenějších torrent serverech, odkud by neměl být pro Apple problém jej stáhnout. Další zajímavou věcí je pak skutečnost, že abyste mohli o systému psát nebo z něho dělat screenshoty/videa, musíte porušovat buď zákon nebo smlouvu se společností Apple Inc. První možností je že jste vývojář, který má možnost si legálně systém vyzkoušet, ovšem licenční podmínky a smlouva mu zakazují vydávat jakékoliv informace včetně textů, videí a fotografií systému Mac OS X 10.7 Lion. Druhou možností je, že jste si nelegálně stáhli a nainstalovali tento operační systém, stejně jako další miliony uživatelů na celém světě. V obouch případech proti vám může Apple zakročit a zažádat o ochranu svého vlastnictví, proč to tedy nedělá.

Apple

Největší světové servery zveřejnily videa, screenshoty a preview z očekávaného operačního systému Apple, nikomu se nic nestalo, kromě stažení pár videí z youtube.com nedošlo k ničemu. Stáhnout všechny videa minimálně z nejoblíbenějšího videoserveru na světě YouTube, který má na kontě přes 2 miliardy přehrání denně, by nebyl problém. Zaprvé QuickTime do popisu videa vkládá informaci o tom, že video bylo náhráno v Mac OS X 10.7, a upřímně pochybuji o tom, že někdo takto nahrané videa konvertuje do jiných formátů, aby smazal tuto stopu. Zadruhé 99,9% videí z Mac OS X 10.7, které lidé sledují, mají v popisku nebo názvu Mac OS X 10.7. Stáhnout všechny videa by tedy byla otázka několik minut. Apple mohl také po vzoru Microsoftu zařadit do svého nové operačního systému nástroj, díky kterému bude moci daný počítač ověřit, zda skutečně patří vývojáři a pokud ne, zablokuje operační systém. Stačí jednoduchá aplikace, ve které se bude muset vývojář přihlásit ke svému účtu, pokud tak neučiní, bude systém nepoužitelný. Nic z toho se však nestalo, Mac OS X 10.7 se vesele šíří dál vodami internetu, otázkou je proč. Apple věděl, že dělá dobrý systém, který však přináší několik zásadních změn, zejména co do designu a ovládání pomocí gest. Je tedy potřeba lidi na přechod k tomuto systému připravit, kdo jiný by je měl připravit než novináři. Díky „možnosti“, kterou všichni mají, vyzkoušet si operační systém ať již na vlastní kůži, nebo z článků, videí a fotografií, tak nenastane po jeho ostrém uvedení na trh žádné překvapení, všichni jej již budou znát…..

Dnes nejčtenější

.