Zavřít reklamu

ios_4.31Okamžitě poté, co jsem se dozvěděl o tom, že vyšel nový (i když pouze vývojářský) firmware pro iOS zařízení, byl jsem pevně rozhodnut, že jej musím na svůj iPad dostat co nejdříve. Moji touhu po novém iOS podrthly nejen nové možnosti, ale i skutečnost, že tyto možnosti ve finální verzi nenajdeme, respektive se s nimi oficiálně seznámíme až u iOS 5. Co vám dnes přináším? Jednoduše řečeno, hodnocení „čtyřtrojky“ po pěti dnech řádného používání se zalepených Home Button, jak by tomu teoreticky mohlo v budoucnu být. Pod pojmem Multi-Tasking autor článku uvádí moment, kdy skutečně stisknete dvakratá Home Button a přepnete mezi ikonama aplikací ve spodním řádku nabídky.

Nová dimenze intuice

Kdo si ještě pamatuje Keynote, na kterém Steve iPad představil, jistě si vzpomene, jak jej velký šéf popisoval jako revoluční zařízení, které budou umět ovládat. Naše babičky bez manuálu. No, abych tak řekl, přijít poprvé k iPadu, možná bych i já v 16 letech měl ze začátku potíže se se zařízením dát do kupy. O mojí babičce ani nemluvě.

Co Apple udělal, aby tento výrok uvedl na pravou míru? Nevzal jej zpět. Raději jej udělal skutečností. Nový iOS totiž dostal do vínku vlastnosti Touchpadu. Čtyřprsté či pětiprsté gesta (je to jedno, vyjde to na stejno) jsou k použití hned tři. A jsou to přesně ty gesta, která nám na iPadech chyběly.

Zavření otevřeného okna

Velice mě nadchlo omezení primární funkce Home Buttonu. Pokud máte otevřené jakékoliv okno, jednoduše položíte 4 nebo 5 prstů na display a stáhnete je k sobě. Je to totéž jako když zmenšujete zoom na fotkách, jen to děláte přirozeněji s více prsty. V tomto případé je to většinou pětice prstů, palec je totiž důležitý a je jaksi nepřirozené stahovat jen zbylými třemi prsty.

Přepínání mezi okny

Multitasking se může jít zahrabat, tohle je teprve něco! Toto je jedna z revolučních funkcí, které přibližují iPad ke klasickému Macu. A je opravdu užitečná. Čtyřmi prsty se prostě přesouváte mezi okny. Potáhnu doprava, přejdu do ICQ. Potáhnu znova, jsem v Safari. potáhnu ještě jednou, jsem kde jsem. Dobrá zpráva je, že v průběhu testu jsem se nesetkal s jedinou aplikací, která by mi v důsledku nových gest spadla či nefungovala. Tohle je opravdová lahůdka, která snížila frekvenci použití Multitaskingu (nyní mám na mysli skutečné stisknutí tlačítka Home Button a vyvolání lišty s aplikacemi, které jsou spuětěny, jinak samozřejmě pojem Muti-tasking znamená současný chod více operací, což používám po celou dobu), na takových 10% původního užívání. Multitasking nyní používám maximálně v případě, že nechci přeskakovat mezi 20 okny. A právě multitasking je nyní také urychlen.

Multitasking v novém rozměru

Přesně tohle jsem si představoval od chvíle, kdy vyšel iOS 4.2. Dvojité kliknutí na HB je prostě moc dlouhé a nepohodlné. To s novým gestem je to úplně něco jiného.

Opět použijete stejný počet prstů. Kdekoliv na displayi potáhnete nahoru a pim! Multitasking byl vysunut. Super. I když odezva na prsty v tomto gestu není až tak úplně okamžitá, je to pořád rychlejší než dvojitý ťuk na HB.

Rychlost

Zařazení nových gest vedlo k podstatnému zvýšení rychlosti při používání iPadu. To, co jsem musel dělat dřív složitě přes Multitasking teď udělám jedinným pohybem 4 prstů. A pokud je Multitasking potřeba, je to aspoň rychlejší než dřív. Nejčastěji ale používám zavírání oken stáhnutím pěti prstů k sobě. Je to zaprvé rychlejší, zadruhé přirozenější a zatřetí to prostě člověku lépe sedne než HB. Nemluvě o tom, že to vypadá krutě futuristicky.

Problémy?

Nepatrné. Skutečne se domnívám, že Apple HB jednou odstraní navždy. Není prostě třeba. Setkal jsem se s problémem jen 2x, a dávám to za vinu nedodělanému systému, ale to je u beta verze normální jev.

Problém byl tedy takový: občas při probuzení iPadu nereagoval display. Jakýkoliv dotyk byl stejný jakoby display nikdy nebyl dotykový. Nic, co by forced restart nespravil (Power button držíme i poté co nám vyjede červený slider na vypnutí, ten byl mimochodem také nefunkční). Po restartu systém normálně opět najel a jelo se vesele dál. Podruhé jsem musel zašvindlovat a použít přelepený HB na hard reset. To ale neznamená, že bude HB kvůli toho potřeba, funkce hard reset se prostě přesune z HB třeba na jedno z tlačítek hlasitosti a bude vystaráno. S jinými problémy jsem se nesetkal.

Závěr
Na konec popisu nového firmware potěším uživatele iPadů: ano, zamykání obrazovky se skutečně vrátilo na hardwarový přepínač :-).
iOS 4.3 a iOS 5 je a budou úžasnými firmwary. Pokud jste aspoň trochu znalí technici, sežeňte si .ipsw soubor a updatujte si vaše iZařízení. Stojí to za to a i když nemůžeme zaručit, že si nepoškodíte záruku či že neztratíte některá svá data, můžeme potvrdit, že mi se to nestalo a iOS jede bez problémů. Určitě je to skvělý přínos pro iZařízení a Apple se zase jednou předvede, respektive už předvedl.

Pod pojmem Multi-Tasking autor článku uvádí moment, kdy skutečně stisknete dvakratá Home Button a přepnete mezi ikonama aplikací ve spodním řádku nabídky.

Dnes nejčtenější

.