Zavřít reklamu

vinotek

Za zakladateľa vinárstva bol považovaný boh vína Dionýz, o ktorom vzniklo veľa povestí. V starom Grécku bolo veľmi veľa autorov, ktorí ospievali víno. Na začiatku sa víno považovalo za posvätný a liečivý nápoj, ale neskôr sa stalo bežne používaným nápojom. Najznámejší autor tých čias Homér ospieval víno vo svojej Iliade. Počas rímskych vojenských výbojov rozširovali rímske légie na príkaz panovníka pestovanie viniča a výrobu vína na všetkých obsadených územiach. Takýmto spôsobom sa dostalo pestovanie viniča do Francúzska, Španielska, Nemecka i na naše územia.

A práve luďom ktorý obľubujú tento nápoj bohov je určená aplikácia Vinoteka, ktorá slúži nie len ako výborný pomocník k jeho archivácii a prehľade o vašej zbierke ale pomôže vám aj s výberom toho správneho vína k tej či onej príležitosti a k pokrmu jemu prislúchajúcemu.

Dovolím si tvrdiť že Vinoteka je jednou z najkrajších aplikácií určených pre systém MAC OS X a to je u takto úzko zameranej aplikácie veľmi vzácne.

Našu zbierku máme rozdelenú do troch hlavných kategórií:

  • References (Odporúčania)
  • Tasting (Degustácie)
  • Food Pairing (Odporúčané jedlá)

References

Tu nájdeme možnosť zapísať skutočne detailný popis ku každej flaši či už ju vlatníme alebo si ju chceme zadovážiť. Od krajiny pôvodu, oblasti, ročníka, kategórie, balenia, obsahu alkoholu, doporučovanej teploty uskladnenia až po cenu či vlastnú vignetu. Na jednotlivé vína je možné umiestnovať akési visačky “tagy” ako: odporučiť priateľom, ochutnať, dostupný v obchode…. Okrem toho si môžete dokonca zvoliť vlastný tvar, farbu a veľkosť flaše.

Tasting

Je to vlastne taký zápisník v ktorom môžete pridávať svoje pocity a postrehy s degustácií konkrétnych vín a prideľovať im hviezdičky podobne ako v iTunes. Len škoda že tu nefunguje niečo ako Genius playlist :-)

Food Pairing

Obsahuje dosť rozsiahlu databázu pokrmov a k nim odporúčaných vín s možnosťou pridávať vlastné jedlá k vašim oblúbeným vínam. Na spodnej lište sa vám pod jedlami v abecednom poradí zobrazia fľašky ktoré môžu byť podávané k danému pokrmu.

Screen shot 2010-06-07 at 4

Devices

Aplikácia má samozrejme svoju dvojičku dostupnú cez APP Store (Vinoteka Touch) a tak môžete mať celú svoju vínotéku dostupnú pri nákupoch aby ste sa vedeli rozhodnúť pre ten správny ročník alebo odrodu a tak mohli svoju zbierku ďalej zveľaďovať.

My Wine Cellar

Je samostatnou kapitolou v celej aplikácii a je to vlastne vaša virtuálna pivnica kde si môžete odkladať tie najvzácnejšie kúsky. Na výber máte drevený alebo kovový stojan kde môžete flašky archivovať a pridávať im statusy ako: môže sa vypiť alebo ponechať v pivnici.

A nakoniec svoje odporúčania môžete jednoducho odoslať emailom kamarátovi ktorý si ich môže naimportovať do vlastnej aplikácie. Vinoteka je krásnou ukážkou jednoduchosti a využiteľnosti MAC OS aj pre zdanlivo odlišné odvetvie akým je someliérstvo alebo archivácia vín. A že počítače nie sú len pracovný nástroj slúžiaci na kontrolu mailu, či centrum domácej zábavy typu youtube a facebook ale môžu slúžiť všetkým členom rodiny dokonca aj na veci ktoré by vás v súvislisti s MACom určite hneď nenapadli.

A preto ako hovorí stará múdrosť: “Drž sa starého vína a dobrého priateľa”.

“In vino veritas”

Vinoteka: 39,90€ http://www.vinotekasoft.com/vinoteka/

Vinoteka Touch: 4,99€  http://itunes.apple.com/app/vinoteka/id373809026?mt=8

Jan Caran

twitter.com/jcaran


Dnes nejčtenější

.