Zavřít reklamu

mac
Tak ako asi každý užívateľ MAC OS som v minulosti riešil či má pre mňa význam prejsť na jablkový produkt (šťastné to deti čo ich k applu priviedli rodičia alebo známy), či má vôbec význam riešiť nejakú zmenu vo vmímaní informačných technológíí v dobe keď 90% svetového trhu ovláda monopolný gigant – Microsoft.

Keď sa rozhodnete zmeniť značku auta pravdepodobne sa budete orientovať podľa odporúčaní známych, podľa ceny a v neposlednom rade sa pôjdete osobne presvedčiť do showroomu predajcu a tiež nepohrdnete testovacou jazdou. Ale čo v prípade prechodu zo sveta Windows do sveta Apple? Nemáte okolo seba známych ktorý by vám poradili a vysvetlili výhody MAC OS, kedže vás sused si minulý týždeň kúpil v hypermarkete v akcii “super” notebook s veľa farebnými nálepkami a blikajúcimi led-diódami iba za 330€ si ani nemôžete povedať že idete switchnúť kôli cene. A ani s testovacou jazdou to nebudete mať ľahké pretože oficiálny Apple Store na Slovensku ani v Čechách nie je a kamenné obchody špecializovaných predajcov nájdete iba zopár a to iba vo väčších mestách. A okrem týchto prekážok narazíte ešte na tvrdenia windows “rádoby” expertov ktorý v živote na ziadnom MACu nepracovali, inšpirovaný tvrdeniami ktoré si prevzali na nejakom pc fóre vám budú tvrdiť že MAC je drahý, nepoužiťeľný na normálnu prácu lebo preňho neexistujú programy a že nemá pravé tlačítko na myši :).

Lokalizácia

Keď vás nič z vyššie uvedeného neodradí a predsa sa rozhodnete pre kúpu nejakého Apple výrobku tak vám gratulujem je to hneď po vašej manželke tá najlepšia vec ktorá vás stretla. :) Pri prvom zapnutí vás systém prevedie zopár jednoduchými krokmi a nastavením systému ako výber jazyka nastavenie času a podobne. Pokiaľ sú vaše znalosti angličtiny nulové požiadajte predajcu v predajni aby vám pomohol s úvodným nastavením a spravil jednoduchú inštaláciu češtiny alebo slovenčiny. Určite vám radi vyjdu v ústrety. Nutnosť dodatočnej lokalizácie je asi vec ktorá najviac bráni väčšiemu rozšíreniu značky apple v našich končinách. S tým súvisí aj kontrola pravopisu ktorá je síce možná ale vyžaduje dodatočnú inštaláciu. Ale verím že  Apple čoskoro tak ako to bolo v prípade iPhonu doplní systém aj o naše (CZ+SK) lokalizácie.

Dizajn

Osobitou kapitolou pri produktocg Apple je ich dizajn. Dizajn je jedna z kľúčových vecí na ktorú sa Apple sústreďuje. A to dizajn nie len vonkajšieho tela produktu ale dokonca je pre Apple dôležité aj usporiadanie vnútrajška. A to nie len po stránke funkčnosti ale aj vzhľadu. A toto je dôležité aj s pohľadu užívateľa. Keď si dá niekto záležať na niečom čo zákazník bežne nemá možnosť zhliadnuť tak berie svoj výrobok ako niečo výnimočné a nie iba ako domáci spotrebič. Nehovoriac o kvalite spracovania a použitých materiáloch ktoré vždy boli a sú tým nevyhnutným detailom. Áno Apple je o detailoch. Všetky mechanické časti výrobku sa správajú úplne rovnako počas celej doby životnosti. Zatváranie Macbooku bude rovnako tiché a presné ako v prvý deň používania, nestane sa vám že po roku bude zvuk a odpor niektorých kláves iný ako ostatných, nestane sa že po mesiaci používania váš iPhone začne vydávať zvuky ako hojdacie kreslo starého otca. Pokiaľ by ste chceli nájsť otvory chladiča MacBooku Pro tak sa poriadne natrápite pretože sú ukryté  pod displejom v otočnom kĺbe a zvuk ventilátora budete počuť naozaj len pri veľkom vyťažení procesora. Apple si jednoducho dáva záležať na jednoduchých čistých líniách ktoré sú oku ľahodiace. A toto snaženie nezačína a nekončí pri produkte samotnom, ale rovnako dôležité je pre Apple ich balenie a vybalovanie. Obal produktu musí byť navrhnutý tak aby zákazník nemal žiadny problém pri jeho rozbalovaní a táto skúsenosť v ňom má zanechať príjemný pocit.

Začíname

Prvé kroky v systéme budú trochu neisté a budete možno trošku zmätený ale zoberte si fakt keby vás niekto posadil do mercedesu s pravostranným riadením a pustil do Londýnských ulíc tiež by ste boli sprvu neistý v tom čo robíte. Prvá vec ktorú budete určite hľadať sú tri tlačítka v pravom hornom rohu okna. Nie nestratili sa – iba sa nachádzajú na ľavej strane. Ďalšia vec na ktorú si budete musieť zvyknúť je to že menu prislúchajúce k aplikácii sa nachádza až úplne hore v lište zvanej “menu bar”. Jednu vecou ktorú niektorý  užívateľia windows nevedia pochpiť je že keď dáme maximalizovať okno tak sa neroztiahne na celú plohu monitora ale zväčší sa iba na takú veľkosť aby sme videli celý jeho obsah. Výsledok je rovnaky ale spôsob je iný. Takiež tlačítko zatvorenia aplikácie nám aplikáciu nezavrie, zavrie sa iba konkrétny dokument ale aplikácia samotná ostane spustená a pre prípad nekoršieho použitia bude rýchlejšie dostupná. Prehľad o spustených aplikáciách máme v docku. A podme sa pozrieť na spomínané pravé tlačítko myši. Tak má ho systém MAC OS X alebo nemá? Samozrejme že má ale je defaultne vypnuté a môžete si ho v “System preferences” zapnúť. Na prácu môžete použiť klasickú trojtlačítkovú myš alebo novú skvelú multitouch Magic Mouse od Applu pre ktorú pravé tlačidlo nie je žiadny problém. Ak iste si všimnete že touchpad na Macbooku bud nemá žiadne tlačidlo v prípade PRO alebo v prípade White má iba jedno tlačidlo. U unibody Macbookov PRO je tlačidlom samotný sklenený multitouch touchpad na ktorom pri použitý dvoch prstov dosiahnete – pravé tlačítko. Pri Macbooku White sa dá nastaviť pravé tlačidlo tak že budeme stláčať pravú časť tlačidla. Poslednú pre win užívateľov podstatnú vec na ktorú si budú musieť zvyknúť je absencia niektorých kláves klávesnice. Ako napríklad DEL, Home, PgUP, PgDown, Insert, Break. Ale ako sami zistíte na MACu existuje na všetko alternatíva a tak nebude pre vás Copy&Paste problémom ani bez CTRL tlačítka.

iWork

Systém

Inštalácia programov je tak jednoduchá že ani jednoduchšia snáď nemôže byť. Po stiahnutí programu ho jednoducho uchopíme a pretiahneme do adresára Applications a máme hotovo. Roznako rýchle a jednoduché je aj odinštalovanie, stačí pretiahnuť ikonu aplikácie do koša a program máte odinštalovaný. Práca so súbormi a s objektami je jednoduchá a intuitívna až natoľko, že pred tým ako niečo vyskúšate si budete hovoriť že toto asi nebude fungovať a ono to funguje. Vidíte na webe nejaký objekt alebo obrázok ktorý sa vám páči? Stačí ho uchopiť a pretiahnuť na plochu. Rovnako sa dá uchopiť webová adresa vo vašom prehliadači alebo objekt v rozpracovanom dokumente a presunúť ho kďekoľvek potrebujeme. Ďaľšou jedinečnou vlastnosťou systému je Quick preview. Pomocou ktorej môžete nahliadnuť do súborov typu doc, xls, pdf, jpg, mov a mnoho daľších jednoduchým kliknutím medzerníka bez nutnosti spúštať príslušnú aplikáciu. Klávesová skratka je vec ktorá dokáže urýchliť vašu prácu neskutočným spôsobom a preto si v systéme MAC OS X môžete nastaviť prakticky lubovoľnú klávesovú skratku na ľubovolnú akciu.

Kompatibilita

Aj keď je MAC OS X minoritná platforma existuje pre ňu alternatíva drvivej väčšiny programov používaných na windows. Či už sa jedná o programy určené pre zábavu alebo prácu každý si môže vybrať z niekolkých alternatív. V minulosti bol Apple donútený nezáujmom vývojárov o ich systém vyvíjať vlastné programy pre kancelársku prácu, spracovávanie videií i grafické aktivity. A to sa stalo jednoznačne výhodou lebo aplikácie vyvíjané priamo Applom pre MAC OS X garantujú ich funkčnosť, stabilitu, podporu a vzájomnú kompatibilitu. Na poli profesionálne zameraných programov na grafiku a hudbu je MAC jednoznačným americkým lídrom. Za všetko hovorí fakt že 8 z 10 nových hollywoodských kinohitov je spracovávaných na počítačoch MAC. Takžiež väčšina DJ-ov používa pre svoju hudbu OS X. Sami si môžete vyskúšať jednoduchosť a užívateľskú prívetivosť týchto aplikácií či už pomocou štandardne dodávaného balíka iLife (iMovie, iPhoto, Garageband, iWeb) alebo kancelárskeho balíka iWork (Pages, Numbers, Keynote). Je ale nutné priznať že na poli kanceláských programov nie je situácia taká jednoduchá. Aj keď je balík iWork perfektným sám o sebe, horšie je to už s kompatibilitou s MS Office. Chýbajúca podpora makier alebo nemožnosť otvárať zaheslované súbory sú nedostatky ktoré v plnej miere nedokáže odstrániť ani existencia Office for MAC 2008 ktorý je s kompatibilitou na tom lepšie, ale kedže ho nevyvíja Microsoft tak vám plnohodnotný kancelársky balík nenahradí. OpenOffice môže byť pre niekoho náhrada ale iba čiastočná. Určitú nádej poskytuje Office for MAC 2011 ktorý je momentálne vo verzii Beta 2 a mal by byť dostupný v priebehu tohoto roka.

Bootcamp

Ak predsa len narazíme na špecifický program vytvorený primárne pre windows tak Apple nám dá možnosť pomocou programu Bootcamp ktorý je súčasťou systému vytvoriť partíciu disku na ktorú si možeme nainštalovať systém Windows XP/7 a pri štarte MACa si vybrať ktorý systém chceme spustiť. Po nainštalovaní windows budete vyzvaný na vloženie inštalačného DVD určeného pre MAC OS X a z neho si windows doinštaluje potrebné ovládače. A tu nám už nič nebráni používať akýkoľvek software na ktorý ste boli zvyknutý z PC.

expose_hero20090608
spaces-733

Programy

Spôsob práce Applu spočíva v jednoduchosti práce a v prinášaní nových inovácií pre svojich zákazníkov, čoho dôkazom sú aj funkcie Active Screen Corners, Exposé & Spaces, Dashboard. Podstatou “Active Corners” je využitie rohov na ploche a to tak že pre každy roh si môžete nadefinovať určitú akciu (All windows, Desktop…) potom už stačí myšou prejsť do rohu a vami nadefinovaná akcia sa vykoná. Exposé je funkcia pomocou ktorej sa vám zobrazia všetky otvorené okná vedľa seba na ploche a jednoduchým kliknutím prejdete do iného. Spaces sú vlastne virtuálne pracovné plochy a na každej z nich môžete mať otvorenú inú aplikáciu a tiež si možete určiť na ktorých plochách sa majú ktoré programy otvárať. Týchto plôch môžete mať až 16. Veľmi podarenou funkciou je Dashboard, ktorou je vlastne samostatná virtuálna plocha na ktorú možete umiestniť mini aplikácie s  informáciami typu počasie, stav systému, konverzný kurz,  TV program a monoho iných. Killer funkcia ktorú si určite zamilujete je Spotlight. Je to taký Google vo vašom MACu. Vyhľadávanie podľa kľučových výrazov funguje úplne dokonale a naprieč celým systémom. Či už potrebujeme najsť súbor, dokument (dokonca aj keď je hľadaný výraz v texte dokumentu), obrázok, video, navšťívená www……

Údržba

Údržba systému MAC OS X je velmi jednoduchá ba priam žiadna. Už nebudete vedieť čo je to čistenie registrov alebo defragmentácia disku. Systém sám si vie vykonať potrebné procesy, stačí keď mu necháme raz za čas dostatok času, napríklad cez noc. Dôkazom toho je že systém môžete používať bez vypínania alebo reštartovania aj niekoľko týždňov. Pri prenášaní Macbooku ho stačí uspať jednoduchým zavretím displeja. Prebudenie zo “sleep mode” trvá naozaj zopár sekúnd. Aj keď nie je na škodu raz za čas použiť nejaký program na čistenie dočasných a cash súborov (MainMenu, CleanMyMac) a systém bude zaraz svižnejší. Najlepší program aký môžete na MACu používať je Time Machine. Jeho úlohou je robiť pravidelnú zálohu (aj každú hodinu) celého systému na externý disk. Jeho funkčnosť oceníte v prípade pokazeného HDD alebo napríklad pri prechode na iný MAC. Po naištalovaní čistého systému budete dotazovaný či chcete obnoviť zálohu z Time Machine. Obnova obsahuje úplne komplet všetky súbory, aplikácie, nastavenia ktoré ste mali predtým. Ak by vám niekto takto zamenil váš MAC za iný tak ani nespoznáte že sedíte za iným. Toto je možné hlavne kôli vlastnosti systému ktorá vychádza z UNIXu a to je, že systém si dokáže uložiť na externý disk napríklad tri rovnaké 100MB súbory ktoré nezaberajú 300MB ale iba 100MB. Máme jeden pôvodný a tie dva sú len odkazy na originál a aj keď vymažeme ten pôvodný tak odkazy sa nestanú nefunkčné ale budeme mať dva 100MB súbory s celkovou veľkosťou 100MB. O takomto niečom môžu užívateľia windows iba snívať. :)

Vírusy

Možno sa stretnete s tvrdením že na MAC sa vám nemôže dostať žiadny vírus. Toto tvrdenie nie je úplne presné. Áno žiaden vírus vytvorený pre windows vám nemôže napáchať škody ale môžete sa stať distribútorom tohoto vírusu napr. prostredníctvom mailovej komunikácie a vaši známy z windows sveta by sa takýmto mailom určite nepotešili. Každý významnejší výrobca antivírovej ochrany v poslednej dobe vydal alebo sa chystá vydať svoje antivírové riešenie pre MAC OS X. Pravdou je že sú to skôr marketingové reakcie na zvyšovanie trhového podielu Apple počítačov ako potreba chrániť sa. Dnes je situácia taká že proste vírusy na MAC viac menej neexistujú, čo sa ale ich rozšírením na väčšiu časť populácie môže veľmi rýchlo zmeniť a preto sa možno v budúcnosti takýmto riešeniam nevyhneme. Zatiaľ si vystačíme svojim bezpečným správaním na internete a výhodou je tiež vyžadovanie hesla pri inštalovaní systémových aplikácií.

Software update

Akýkoľvek update systému je realizovaní prostredníctvom programu Software Update, ktorá zabezpečí aktuálnosť vášho systému. Prostredníctvom Software Update sa inštalujú aktualizácie systému, aktualizácie hardvérových ovládačov, aktualizácie aplikácií ktoré dodáva priamo Apple alebo napríklad driver pre USB zariadenia ako fotoaparáty a tlačiarne. Väčšina aktualizácií nie je ani podmienená reštartom vášho MACa, čiže sa vám nestane že strávite niekoľko hodín aktualizovaním systému. Ostatné aplikácie májú zväčša zabudovaný update v sebe a kontrola aktualizácií sa vykonáva automaticky pri jej štarte. Pokiaľ je dostupný update tak jedným kliknutím ho dáte stiahnuť a  druhým kliknutím update nainštaluje, program sa reštartuje a máte hotovo.

História

Inovatívnosť firmy Apple je jeho súčasťou už od jej počiatku. Každému je známy fakt že firma Apple vyrobila prvý skutočne osobný počítač ešte v roku 1976 (Apple I.). Grafické užívateľské prostredie (GUI) nevynašiel Microsoft (síce ani Apple) ale firma Xerox a Apple ako prvý dokázal rozpoznať jeho potenciál a v roku 1984 predstavil prvý komerčne úspešný produkt Macintosh, ktorý používal GUI. Podobne to bolo aj v prípade myši. Vynašla ju spoločnosť Xerox ale až Apple jej priniesol komerčný úspech práve v spomínanom počítači Macintosh 1984, napriek hlasom kritikov ktorý to okomentovali slovami „Neexistuje žiadna istota, že ľudia chcú využívať tieto veci”. Prvý iMAC z roku 1998 bol prvým počítačom ktorý nemal žiadne sériové ani paralelné porty iba USB.  V roku 1999 Apple predstavil iBook G1 ktorý bol ako prvý dodávaný s integrovanou 802.11b bezdrátovou WIFI technológiou. A taktiež Apple ako prvý použil magnet na zatváranie MacBooku.

Think Different

Iné úspechy dosiahol Apple na poli hudby keď jeho iPod zmenil celý hudobný priemysel od základu. Cez iTunes Music Store sa predáva najviac hudby na svete a 24. februára 2010 oslávil tento obchod 10 miliárd stiahnutí. V roku 2007 Apple znovu “vynašiel” telefón a nazval ho iPhone. Do teraz predal spolu s iPodom touch viac ako 80 miliónov týchto zariadení. Jeho akcie v poslednej dobe stúpajú raketovým tempom čo mu do značnej mieri napomohlo uvedenie iPadu ako zariadenia ktoré nezapadá do žiadnej zaužívanej kategórie. Pretože Apple tak ako to už viackrát dokázal aj v minulosti – tvorí kategórie. A za dva – tri roky budú tablety bežnou súčasťou nášho používania internetu a narábania z obsahom. Jedinečnosť ich produktov tkvie hlavne v tom že má jediného výrobcu harvéru a softvéru. To že Apple vyrába sofvér pre svoj hardvér mu dáva vynikajúcu možnosť zladiť ich fungovanie do najmešieho detailu.

Ako je vidieť Apple bol a vždy bude výrobca zariadení pre ľudí. Ich inovatívny prístup od konštrukcie až po predaj zmenil nie len môj náhlad na prácu s počítačom ale aj prístup technológiám ako takým. Vďaka Applu sa mi po rokoch strávených na windows podarilo dostať do stavu kedy sa môžem plne venovať práci a nemusím riešiť systém a jeho chyby, čo v neposlednom rade bude prínosom pre vás aj ľudí okolo vás.

Jednoducho som sa naučil: Think Different.

Jan Caran

twitter.com/jcaran

Dnes nejčtenější

.