Zavřít reklamu

blue_max_apple_final
Súborových manažerov pre systém MAC OS X je celá rada a aj keď som som štandardnému Finderu celkom podľahol, nie každému musí plne vyhovovať. 90% ľúdí používajúcich MAC OS zväčša prešlo z Windows alebo už nejaké tie skúsenosti s oknami majú a tam ako iste každý vie je štandardný Pieskumník na serióznu prácu viac menej nepoužiteľný. A zvyknutý na riešenia tretích strán sa aj na MACu pokúšame štandardný Finder nahradiť niečím iným. Povedzme si pravdu o app Finder. Apple vytvoril tento program ako geniálne jednoduchý nástroj na správu “office” súborov a pravdepodobne mal na mysli ako je to vidieť aj v prípade iPhone a iPad že s multimediálnym obsahom bude užívateľ pracovať v konkrétnej aplikácii a nebude ho zaujímať ich umiestnenie v adresárovej štruktúre. Čo ale absencia možnosti nakupovať hudbu alebo video prostredníctvom SK/CZ iTunes Store, nám nedáva inú možnosť ako spravovať svoje súbory prevažne cez nejaký súborový manažér a až následný import do iTunes.

https://youtube.com/watch?v=2R1V15qlqsA

Path Finder patrí medzi najpopulárnejšie aplikácie tohto druhu. Skúsil som viaceré súborové manažéry ale veľké možnosti prispôsobenia a množstvo funkcií ma presvedčili o používaní práve tejto aplikácie. V základnom zobrazení máme štandardný toolbar postrannú lištu a jedno hlavné okno. Na postrannej lište vidíme lokálne a externé disky, zdieľané priečinky, obľúbené miesta, posledné dokumenty a tiež takzvané “smart folders”, ktoré slúžia na inteligentné triedenie súborov podľa zadaných kritérií. Toolbar je plne prispôsobiteľný a z množstvo ikôn ktoré je možné pridať budete zo začiatku trochu zmätený. Môžeme upraviť velkosť ikôn, zobrazenie popisu a ich rozmiestnenie. Hlavné okno je možné rozdeliť na dve nezávislé/samostatné okná a v každom si môžete nastaviť spôsob zobrazenia. A to buď zobrazenie súborov ako ikôn alebo v zoname poprípade  v stĺpcoch. Podporované sú aj funkcie “quick look” a “Cover Flow” ako ich poznáme z Findera.  Na spodnej lište máme možnosť zvoliť vysunutie postranných líšt s poza okna aplikácie v ktorých vidíme spustené procesy/aplikácie, posledné použité dokumenty a posledné otvorené adresáre.

Screen shot 2010-05-08 at 9

Zo spodu si môžete dať vysunúť okno terminálu s možnosťou otvorenia na záložkách. Záložky tak ako ich poznáme zo Safari alebo z programu “Total Finder” môžeme využívať aj v hlavných oknách, čo nám značným spôsobom rozširuje možnosti správy súborov. Prácu s komprimovanými súbormi môže vykonávať Path Finder sám alebo v spolupráci s externým programom. Jedným kliknutím môžeme nechať adresár skomprimovať a odoslať ako prílohu mailu. O otváranie a editáciu textových dokumentov (txt, rtf) sa môže tiež postarť tiež Path Finder. Veľmi podarené je rozšírené vyhľadávanie s možnosťou výberu podľa prípony, určitých znakov v názve, atribútov, dátumu vytvorenia/editácie a mnohých iných. Daľšou lištou ktorá vám uľahčí prácu je “Bookmark bar” kde si môžeme uložiť často používané adresáre alebo súbory tak ako to robí Safari zo záložkami. Aplikácia používa virtuálnu schránku “Drop Stack” do ktorej si môžete umiestňovať súbory ako do dočasnej schránky na neskoršie použitie. Aplikácia tiež umožňuje pripájanie na sieťové disky alebo FTP servery a celkom obstojne zvláda prácu s nimi. Môžeme si upraviť aj rýchle menu ktoré sa nám zobrazí po stlačení pravého tlačítka myši s zvoliť položky ktoré majú byť v menu obsiahnuté. Na spodnej lište tiež vidíme počet súborov v adresári, dostupné a obsadené miesto na disku, čo máme aj graficky znázornené. V “Menu Bare” máme ikonu programu pomocou ktorej môžeme spúštať aplikácie, spraviť screenshot, vstúpiť do zoznamu obľubených položiek alebo prepínať medzi spustenými aplikáciami.

.

Na prácu s s aplikáciou Path Finder si budete musieť zvyknúť ale ak si na ňu zvyknete a po čase sa budete chcieť vrátiť späť k Finderu tak zistíte že pracovať s Path Finderom je predsa len jednoduchšie a rýchlejšie. Vďaka širokým možnostiam úprav vzhľadu je Path Finder aplikáciou mnohých tvárí a prispôsobí sa potrebám naozaj väčšiny užívateľov. Preto ak hladáte alternatívu a iný spôsob práce s adresármi tak rozhodne vyskúšajte Path Finder.

Aplikáciu Path Finder si môžete za $39.95 zakúpiť tu: http://www.cocoatech.com/download

Jan Caran

twitter.com/jcaran

Dnes nejčtenější

.