Zavřít reklamu

Pokud je něco, co iPhone 5s chybí, když odmyslíme výdrž baterie, pak jediná věc co zřejmě každého napadne je NFC. Apple sice vsadil kartu na svoji vlastní platformu Passbook, ovšem ta NFC nenahrazuje a ani podobné ambice nemá. Placení mobilním telefonem je v dnešní době již skutečně na denním pořádku a v centrech měst jako je Praha nebo Bratislava již téměř nenajdete obchodníka, který by terminál pro NFC neměl. Přece jen zaplatit za nákup během dvou vteřin bez nutnosti zadávat pin kód je skutečně pohodlné a jak se ukazuje, tak i funkční.

Nyní se zdá, že se dočkáme poslední věci, která iPhonu chybí a iPhone 6 přinese podporu NFC. Alespoň to tvrdí server BrightWire, který své tvrzení opírá o zdroje v čínské UnionPay. Právě banka UnionPay jedná s Applem o integraci NFC a dalších platebních služeb přímo do iPhonu. „Apple pravděpodobně začlení Near Field Communication (NFC) platební funkce do příští generace iPhone poté, co dosáhl dohody s čínskou bankou UnionPay, která mobilní platební službu v iPhone podpoří. Kromě plateb pomocí NFC budou obě společnosti spolupracovat také na dalších řešeních mobilních plateb, které lze použít v obchodech Apple Store,“ uvedl zdroj pro BrightWire.

Jak používat Passbook v ČR/SR a přidat do něj vlastní karty, jízdenky nebo vouchery

V roce 2012 sice Phil Schiller, vedoucí marketingu společnosti Apple uvedl, že technologie NFC není řešením současných problémů týkajících se mobilních plateb, ovšem jak víme z minulosti, Apple se již několikrát přizpůsobil poptávce trhu. Analytik Ming Chi Kuo, jehož předpovědi se v loňském roce ukázaly jako téměř stoprocentní, navíc uvedl již minulý měsíc, že příští generace iPhone nabídne NFC čipy s řadou funkcí. Společnost Apple navíc chce využít sílu 800 000 000 aktivních uživatelů Apple ID s platební kartou a senzoru otisků prstů Touch ID. Ideálním způsobem jak využít masu zákazníků a bezpečnostní opatření Touch ID je pak právě nabídnutí NFC pro mobilní platby.

Dnes nejčtenější

.