Zavřít reklamu

V poslední době se o čínské síti TikTok hovoří poměrně často v souvislosti s bezpečnostními riziky, které představuje. I u nás přikročila k jeho zákazu na pracovních zařízeních velká část nejen státních institucí ale i některé podniky. Podobná situace je také v USA, kde musí Tik Tok zmizet z vládních zařízení. Nyní je ovšem na spadnutí i varianta, že by se to mohlo týkat plošně všech uživatelů.

Americký list The Guardian uvedl, že takové eskalaci se snaží zabránit ředitel TikToku, Shou Zi Chew, kterého ve čtvrtek předvolal americký kongresový výbor. Hlasy proti TikToku zaznívají jak z Ameriky, tak i Evropy, především díky sílícím obavám z nakládání s daty uživatelů, což může představovat značné bezpečnostní riziko. Pracovní zařízení vládních představitelů a úředníků v těchto zemích tedy nyní podléhají také zákazu.

USA ale možná budou chtít v tomto směru jít ještě dál a zakázat TikTok i běžným uživatelům. Ve hře je totiž i ten fakt, že kromě rizik po stránce národní bezpečnosti, může aplikace v čínských rukou sloužit i k manipulaci veřejného mínění a dokonce představovat hrozbu pro děti. Kongresmani v tomto směru pracují z předpokladem, že TikTok je navázán na Komunistickou stranu Číny, ke které tak tečou americká data. Do šéfa čínské sítě se pustila hlavně republikánka Cathy Rodgersová, která řídí výbor pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů. Kriticky se vyjádřila především v souvislosti s cenzurou témat na TikToku, která jsou pro čínskou komunistickou stranu tabu nebo jakkoli citlivá. Klasickým příkladem může být třeba masakr na náměstí Nebeského klidu nebo situace Tchaj-wanu.

Shou se bránil tvrzením, že veškerý obsah týkající se takových otázek je na síti dostupný a dodal: „Obavy z ohrožení národní bezpečnosti bereme vážně. TikTok ale není ovládán čínskou vládou, 60 % podílu vlastní světoví investoři. Tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky.“ Obranný postoj zaujal k otázce, že TikTok znamená hrozbu pro děti. I v tomto případě ředitel čínské sítě uvedl, že dopady na děti bere společnost vážně a i proto pro ně má na své platformě nyní dostupnější videa zabývající se vědou, technologiemi nebo třeba matematikou. Svoji argumentaci doplnil tím, že podobná videa mají již více než 116 miliard zhlédnutí.

Pro mateřskou společnost TikToku ByteDance, má souboj před kongresovým výborem zásadní význam. The Guardian totiž spočítal, že pokud by došlo k plošnému zákazu, čínská aplikace by pocítila odliv 150 milionů uživatelů, kteří ji použijí alespoň jednou za měsíc.

Zemí, které TikTok zakazují přitom rapidně přibývá. Podle listu National Post kromě USA k takovému kroku přistoupily a daly TikToku jasnou stopku na poslaneckých i úřednických zařízeních také další státy jako například Belgie, Dánsko, Británie nebo Kanada. Stejný postoj zaujal i Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie s tím, že se to týká i soukromých zařízeních s přístupem k firemním účtům.

Ne příliš odlišná je i situace v českém prostředí. Český NÚKIB v čele s ředitelem Lukášem Kintrem vydal varování ohledně TikToku, které se opírá o komplexní analýzy informací o aplikaci, které úřad získal jak z veřejných zdrojů, tak od spojenců. Ředitel NÚKIB dále uvedl: „Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu.“

S tímto varováním se přitom úřad neobrací jen na úředníky a vládní činitele, ale i na širokou veřejnost. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ řekl Kintr. Ze strany bezpečnostního úřadu bylo zdůrazněno, že je varování povinné pro osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti a dotýká se tedy úřadů i některých firem, na jejichž firemních zařízeních není povoleno TikTok používat. Pro běžné uživatele toto varování NÚKIB závazné není a narozdíl od USA, kde by k tomu dojít mohlo, u nás plošný zákaz prozatím neplatí. Při množství tlaku, které je na TikTok vyvíjeno v poslední době je otázkou, zda brzy nebudeme svědky jeho konce.

Dnes nejčtenější

.