Zavřít reklamu

Že Apple pripravuje iPhone s väčším displejom, nie je nič nové. Otázkou však až do poslednej chvíle ostávalo, aké rozlíšenie bude mať nový prístroj. Pôvodné špekulácie vraveli o tom, že Apple ponechá súčasné rozlíšenie z iPhone 5, čím by sa však znížila hustota displeja na menej ako 300 ppi. Práve preto sa neskôr objavili tvrdenia, podľa ktorých bude mať nový iPhone rozlíšenie 1280 × 720, aké je bežným rozlíšením u konkurenčnej platformy Google Android. No najnovšie zistenia poukazujú na to, že iPhone nebude mať ani jedno, ani druhé rozlíšenie.

Prekvapivo to dokonca vyzerá, že iPhone bude mať rozlíšenie, o ktorom sme špekulovali už pred rokom. Vtedy sa totiž špekulovalo, že iPhone 5s prinesie nový druh Retina displeju, ktorý bude mať vyššie rozlíšenie než mal iPhone 5 a iPhone 5c. No nestalo sa tak a iPhone 5s si zachoval rovnaké rozlíšenie ako iPhone 5 a zmenu rozlíšenia prenechal až tohtoročnej generácii so 4.7-palcovým displejom. Túto informáciu nakoniec potvrdili aj zdroje pre 9to5mac, ktoré odhalili, že Apple pracuje na takzvanom „pixel-tripling“ režime. Inými slovami to znamená, že nový iPhone bude mať trojnásobne vyššie rozlíšenie, než iPhone 3GS a o polovicu vyššie rozlíšenie, než iPhone 5. Nový iPhone by tak v konečnom dôsledku mal mať displej s rozlíšením 1704 × 960 bodov pri pomere strán 16:9.

iphone 6 resolution

Ak by Apple použil toto rozlíšenie u oboch pripravovaných modelov, v oboch prípadoch by mal displej aj naďalej rozlíšenie „Retina“, keďže hustota bodov by presahovala viac ako 300 ppi. Teraz to dokonca vyzerá, že 4.7-palcový model bude mať displej s hustotou 416 ppi, zatiaľ čo model s 5.5-palcovým displejom bude mať hustotu 356 ppi. Zdroje tvrdia, že spolu s väčším displejom sa zväčšia ikonky na ňom a tak by užívatelia mali mať na domovskej obrazovke aj naďalej 6 riadkov ikon (vrátane docku) v 4 stĺpcoch. Nie je však vylúčené ani to, že Apple optimalizuje svoje aplikácie tak, aby lepšie využili väčší displej a väčšie rozlíšenie. To isté sa očakáva aj od vývojárov aplikácií. Zásadnou výhodou nového iPhone má byť fakt, že už funguje na iOS 7. Užívateľské rozhranie iOS 7 je totiž postavené na vektorovej grafike, vďaka čomu je oveľa jednoduchšie optimalizovať ikony a grafiku aplikácií pre nové rozlíšenia obrazovky. Momentálne sú k dispozícii prvé rendery toho, ako by vyzeral rozhranie iPhone 5 pri vyššom rozlíšení. Je vidieť, že zatiaľ čo vektorové prvky nemajú absolútne žiadny problém, grafika ako je napríklad indikátor WiFi a batérie majú horšiu kvalitu.

iphone 6 resolution

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.