Zavřít reklamu

Jednou z hlavních novinek chystaného operačního systému iOS 18 má být podle celé řady uniklých informací integrace funkcí využívající umělou inteligenci. Ta má být zpracovávána primárně přímo na iPhonu, avšak pro pokročilejší funkce má Apple využít i vlastní datová centra, která budou poháněna servery využívajícími čipy Apple Silicon. A jak se podle nových informací reportéra Marka Gurmana zdá, je rozhodně na co se těšit. AI funkce mají být totiž vskutku užitečné. 

Gurmanovy zdroje přišly konkrétně s tím, že na WWDC odhalí Apple u iOS 18 takzvanou proaktivní umělou inteligenci, která má uživatelům pomoci s jejich každodenním životem. Kromě Siri, která bude zvládat lépe konverzovat či lépe plnit úkoly, které jí uživatelé zadají, se počítá mimo jiné s automatickými souhrny příchozích notifikací na iPhone, které budou zřejmě rozřazovány podle důležitosti a dalších kritérií posuzovaných AI, dále pak na rychlé souhrny internetových článků do několika vět, automatické vyplňování kalendáře událostmi zjištěnými z mailů či zpráv či lepší návrhy aplikací v návaznosti na úkony uživatele. 

Apple rovněž počítá s novými AI funkcemi pro úpravu fotek, u kterých však Gurman jedním dechem dodává, že se nebude jednat o žádné terno. Určitým způsobem přes ně sice půjdou fotky upravit či vylepšit, ale srovnání například s AI řešeními od Adobe tyto funkce v žádném případě nesnesou – tedy alespoň podle zdrojů, se kterými měl možnost Gurman mluvit.  Stejně tak má na iPhonech minimálně zprvu chybět chatbot podobný ChatGPT, což může být pro Apple do budoucna nemalý problém. I jeho přední manažeři totiž měli interně přiznat, že v současnosti firma zaostává za konkurencí a nyní se snaží v tomto závodě náskok ostatních stáhnout. Zda se to povede či nikoliv ukáže ale až čas. 

Dnes nejčtenější

.