Zavřít reklamu

Koncesionářské poplatky se budou i nadále zvyšovat. Ministr kultury Martin Baxa ve spolupráci s Českou televizí a Českým rozhlasem představil návrh na navýšení koncesionářských poplatků, který by měl vejít v platnost od roku 2025. Změny se dotknou nejen domácností, ale i firem a poprvé se povinnost platit koncesionářský poplatek rozšíří i na majitele smartphonů a tabletů.

Od roku 2025 se chystá rozšíření okruhu plátců koncesionářských poplatků. Kromě klasických televizí a rozhlasových přijímačů se poplatek nově vztahuje i na tato mobilní zařízení, pokud umožňují příjem vysílání České televize a Českého rozhlasu. To v praxi znamená, že i když televizi doma nesledujete, ale zprávy a podcasty si pouštíte na mobilu, budete muset platit koncesionářský poplatek.

Zvýšení poplatků a valorizace, rozšíření okruhu plátců

Hlavní změnou je navýšení poplatků, a to u rozhlasu z 45 na 55 korun a u televize ze 135 na 150 korun. Vláda bude mít v budoucnu možnost poplatky zvyšovat na základě inflace, pokud by od posledního navýšení překročila 6%.

Dosud se povinnost platit koncesionářský poplatek vztahovala pouze na ty domácnosti, které disponovaly televizním nebo rozhlasovým přijímačem. Nově by se poplatek měl týkat i těch, kteří sice fyzický přijímač nevlastní, ale televizní nebo rozhlasové vysílání mohou sledovat na jiných zařízeních, jako jsou smartphony, tablety, počítače a chytré televize. Poplatek se bude platit jeden na celou domácnost bez ohledu na počet zařízení.

Poplatky pro firmy

Firmy doposud platily poplatky podle počtu zařízení, která provozovaly. Nový návrh zavádí systém šesti kategorií firem podle jejich velikosti:

  • Malé firmy: Do 5 zaměstnanců – osvobozeny od poplatku.
  • Malé a střední firmy: 6-19 zaměstnanců – 3násobek poplatku pro domácnost.
  • Střední firmy: 20-49 zaměstnanců – 7násobek poplatku pro domácnost.
  • Větší firmy: 50-249 zaměstnanců – 20násobek poplatku pro domácnost.
  • Velké firmy: 250-999 zaměstnanců –  45násobek poplatku pro domácnost.
  • Velmi velké firmy: 1000 a více zaměstnanců – 100násobek poplatku pro domácnost (15 000 Kč za televizi a 5 500 Kč za rozhlas).

Další novinky

Návrh obsahuje i další drobnější úpravy, například zavádí možnost platit poplatek online nebo zjednodušuje proces změny trvalého bydliště. Návrh na navýšení koncesionářských poplatků vyvolal z pochopitelných důvodů ihned vlnu reakcí. Zatímco někteří lidé s navýšením souhlasí a oceňují práci veřejnoprávních médií, jiní kritizují jeho dopad na běžné domácnosti a firmy. Očekává se, že o návrhu bude probíhat bouřlivá diskuze na mnoha místech. Změny v koncesionářských poplatcích se dotknou všech obyvatel České republiky. Je důležité sledovat vývoj návrhu a diskutovat o jeho dopadu na jednotlivé skupiny obyvatel i na fungování veřejnoprávních médií.

Dnes nejčtenější

.