Zavřít reklamu

Poplatek za televizi a rozhlas 2023 – to je téma, které se zejména v posledních dnech skloňuje ve všech možných pádech. Včera jsme vás na stránkách našeho magazínu informovali o tom, že se chystá zvýšení koncesionářských poplatků, a že se poplatek za televizi a rozhlas má vztahovat i na ty, kteří vlastní počítač, smartphone nebo tablet. Jak hradit koncesionářský poplatek, případně je možné koncesionářský poplatek odhlásit?

Koncesionářské poplatky se zvednou, oznámil na včerejší tiskové konferenci ministr kultury Martin Baxa. Návrh, podle kterého má od počátku roku 2025 výše koncesionářského poplatku za televizi činit 160 korun měsíčně a rozhlasový poplatek 55 korun měsíčně, nyní čeká připomínkové řízení. Kromě výše poplatků vzbudilo rozruch také to, koho se bude koncesionářský poplatek týkat. Nově by se měl okruh plátců koncesionářských poplatků rozšířit i na majitele jakýchkoliv zařízení, která umožňují sledování veřejnoprávních médií – tedy tabletů, počítačů a chytrých mobilních telefonů.

Koncesionářský poplatek 2023

Koncesionářský poplatek v tuto chvíli činí 135 korun, poplatek za rozhlas již řadu let činí 45 korun. Zvýšení poplatků by podle těch, kteří tuto změnu navrhují, mělo vést mimo jiné ke zvýšení kvality obsahu veřejnoprávních médií, stejně jako k tvorbě pořadů pro „doposud opomíjené divácké skupiny“.

Koncesionářský poplatek – co to je?

Koncesionářský poplatek slouží k financování veřejnoprávních služeb, jako je Česká televize. Jeho výše v současné chvíli činí 135 korun měsíčně. Jeho smyslem je především oddělení financování ze státního rozpočtu, díky čemuž má Česká televize zůstat coby veřejnoprávní médium zcela nezávislá.

Kdy a jak platit koncesionářský poplatek?

Výše koncesionářského poplatku aktuálně činí 135 korun měsíčně. Splatnost koncesionářského poplatku je vždy k 15. dni daného měsíce, můžete jej ale platit také ročně, pololetně nebo čtvrtletně. Pokud jste se ovšem rozhodli pro placení koncesionářského poplatku prostřednictvím SIPO, máte možnost pouze měsíčních plateb.

Kdo platí koncesionářský poplatek?

Koncesionářský poplatek ve zmíněné výši je vždy určen pro celou domácnost bez ohledu na počet vlastněných televizorů. Pod pojmem „domácnost“ se rozumí fyzické osoby, které spolu žijí, ale samozřejmě také samotná fyzická osoba. V případě, že se na jedné adrese nachází více domácností, hradí koncesionářský poplatek za televizi každá domácnost zvlášť.

Koncesionářský poplatek – neplacení

Povinnost platit koncesionářský poplatek máte bohužel i tehdy, kdy veřejnoprávní média vůbec nesledujete, případně již hradíte poplatek za IPTV služby. V případě neplacení může dojít k vymáhání soudní cestou se všemi náležitostmi. Placení koncesionářských poplatků se vztahuje i na ty, kteří nevlastní set-top-box, protože je vázané na vlastnictví televizoru. V případě, že televizi nemáte, ale přijde vám od České televize výzva k zaplacení poplatku, musíte do 30 dnů zaslat čestné prohlášení o tom, že nejste vlastníkem ani uživatelem televizního přijímače, a v takovém případě se nestáváte poplatníkem.

Kdo nemusí platit koncesionářský poplatek? Nárok na osvobození od koncesionářského poplatku mají například osoby se specifickými zrakovými či sluchovými handicapy, domácnosti, jejichž příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima nebo třeba cizinci, kterým na území ČR nebylo uděleno povolení k trvalému či dlouhodobému pobytu.

Jak se přihlásit ke koncesionářskému poplatku

Pokud se chcete přihlásit k placení poplatku za televizi, můžete tak učinit online na této adrese, zaslat e-mail na poplatky@ceskatelevize.cz, nebo žádost datovou schránkou. Existuje samozřejmě také možnost přihlášení klasickou poštou na adresu České televize na Kavčích horách.

Koncesionářský poplatek – jak odhlásit

V případě, že chcete naopak odhlásit poplatek za televizi, záleží na důvodu. Důvody jsou pevně stanoveny zákonem. Pokud se jedná o úmrtí poplatníka, je zapotřebí předložit úmrtní list a spojovací číslo SIPO. V případě, že jste se zbavili televize, můžete koncesionářský poplatek odhlásit prostřednictvím Evidenčního listu, který je k dispozici online.

Dnes nejčtenější

.