Zavřít reklamu

Apple se již dlouhé roky prezentuje coby společnost, které velmi záleží na životním prostředí. Přesně z tohoto důvodu poměrně často oznamuje i nejrůznější kroky, které na tomto poli podniká ve snaze stát se ještě ekologičtějším, než je nyní. Agentura Bloomberg však nyní přišla s velmi zajímavou zprávou, ze které se zdá, že to s ekologickým smýšlením Applu nakonec nemusí být až tak horké, jak se na první pohled zdá. 

V řadě zemí nabízí Apple svůj Trade-in program, který umožňuje uživatelům vyměnit jejich staré telefony za nové iPhony s tím, že starý stroj od nich Apple vykoupí za určitou částku a díky tomu tak uživatelé při koupi nového iPhonu ušetří. Bloombergu se však nyní podařilo zjistit, že následné nakládání Applu s takto získanými zařízeními má však k ekologii daleko. Přestože spousta takto získaných zařízení je totiž i nadále schopná provozu a tedy by mohla být prodána na trhu s použitou elektronikou, čímž by zařízená dostala druhý život, Apple se měl ve velkém posílat jedné čínské firmě, která je měla za úkol vyzkratovat a tedy je zcela vyřadit z provozu, přičemž následovalo jejich rozebrání za účelem recyklace. Je nicméně jasné, že zrecyklovat zařízení tak, aby z něj nevznikl žádný elektroodpad a jeho součástky se 100% použily v budoucnu na další výrobu je nemožné. 

Apple měl nicméně nedávno zjistit, že firma, u které si likvidaci použité elektroniky objednává, prodávala část takto obdržených funkčních výrobků na trhu s použitými zařízeními, přestože Applu tvrdila, že je vše zlikvidováno a zrecyklováno. Kalifornský gigant se proto rozhodl společnost zažalovat s tím, že chce po svém dřívějším partnerovi vymoci zpět část peněz, které mu za likvidaci zaplatil. Jak se však zdá, nyní si Apple uvědomil, že podobná soudní tahanice by odhalila, že není tak ekologický, jak si o něm mnozí myslí, a soudní spor se proto rozhodl zastavit. Jelikož se však jedná o dlouhodobější proces, nakonec se tato strategie Applu přeci jen ututlat nepodaří a svět se tak dozvídá, že minimálně v minulosti nemusel být Apple tak ekologický, jak si všichni mysleli, že je. Celá zápletka se totiž měla odehrát kolem roku 2020. 

Bloomberg se po tomto zjištění rozhodl obrátit na Apple ohledně vyjádření, které se mu však získat nepodařilo. Respektive, Apple mu na dotaz odpověděl jen to, že recyklace elektroniky se od žaloby na bývalého čínského partnera z roku 2020 výrazně posunula, z čehož vyplývá, že je proces recyklace jako takové v současnosti podstatně efektivnější než byl v minulosti. Zda se Apple své dřívější taktiky drží i nadále můžeme nicméně jen hádat. 

Dnes nejčtenější

.