Zavřít reklamu

Již dnes večer by mohl Apple na světlo světa vypustit první beta verzi operačního systému iOS 17 ve formě 17.5. Ta může být zároveň i poslední, či minimálně jednou z posledních majoritních verzi „sedmnáctkového“ iOS, jelikož již v červnu představí Apple na WWDC jeho nástupce ve formě iOS 18. Pokud si však myslíte, že vzhledem k „věku“ iOS 17 již nemá tento systém co nového nabídnout a nic zajímavého tedy nepřinese, jste do jisté míry na omylu. Minimálně jedna novinka, která by v něm měla dorazit, se totiž jeví zajímavě. Její využitelnost ze strany vývojářů ale už nyní budí rozpaky.

Není tomu tak dávno, co Apple informoval vývojáře o tom, že již brzy umožní na území Evropské unie stahování aplikací nejen z obchodů s aplikacemi, ale taktéž z webových stránek, které budou mít daní vývojáři zaregistrované pod svými účty. Tehdy sice přímo neřekl, že nová možnost s názvem „Web Distribution“ dorazí skutečně v iOS 17.5, nicméně hovořil o jaře. Aby navíc vyhověl požadavkům ze strany EU a vyhnul se tak drakonickým pokutám, nezbývá mu nic jiného než si se zavedením této novinky pospíšit. Bylo by proto velmi překvapivé, kdyby v iOS 17.5 tento způsob instalace aplikací nedorazil – tím spíš, když se může klidně jednat o poslední majoritní verzi iOS 17. 

Nová možnost instalace aplikací z webu bude k dispozici jen pro vývojáře se sídlem v EU, kteří navíc musí být členem Apple Develoler Programu alespoň dva po sobě jdoucí roky a zároveň musí mít aplikaci, která v předchozím kalendářním roce zaznamenala více než jeden milion instalací na iOS v Evropské unii. Ve výsledku jsou tedy tyto podmínky velmi limitující a splní je jen málo vývojářských firem, o což však ve výsledku Applu dost pravděpodobně i šlo. Přeci jen, nad těmito aplikacemi bude mít suverénně nejmenší kontrolu ze všech možností distribuce aplikací. 

Dnes nejčtenější

.