Zavřít reklamu

Podzim je již tradičně obdobím, kdy společnost Apple představí nástupce současné generace iPhonů. Model 16 Pro by měl přinést řadu vylepšení již tak funkcemi nabitého špičkového telefonu. Do očekávaného zářijového uvedení zbývá ještě poměrně dost času, ovšem již nyní se objevilo množství indicií, které naznačují proměny uvnitř i zvenčí. Zde je pohled na to, co víme o příštích iPhonech 16 Pro.

Současné smartphony s logem nakousnutého jablíčka jsou tu s námi již od září 2023. Pokud pomineme možné dřívější rozšíření nabídky o iPhone SE 4, je velmi nepravděpodobné, že by Apple vybočil z tradice, pročež lze vstup rodiny iPhonů 16 vyhlížet na podzim 2024, nejspíše opět v prvním měsíci tohoto období.

Cenové hladiny je prozatím obtížné odhadovat. Pohyb vzhůru sice nelze vzhledem ke stoupajícímu trendu u komponent vyloučit, obliba štítku 999 dolarů u modelu Pro je však zřejmá, aby byl tedy iPhone 16 Pro z této hladiny vyřazen, muselo by se stát něco velmi významného.

Možné změny designu iPhonu 16 Pro

U řady iPhonů 15 Pro přešel Apple s cílem dosáhnout nižší hmotnosti i větší odolnosti konstrukce na titan. V tomto směru nic neukazuje na odklon. Též u nadcházející generace tedy můžeme počítat s touto volbou materiálu. Zachováno bude jistě i nově zakomponované USB-C. Je možné, že se dočkáme rychlejšího nabíjení přes tento port, i když prozatím k této otázce žádné názory nezaznívají.

S iPhonem 15 Pro došlo k nahrazení přepínače zvonění tlačítkem Akce. To by mělo na podzim zamířit do všech modelů iPhone 16, přičemž si zachová téměř nebo zcela totožnou podobu. Přepracovanou variantu některým ze způsobů, s nimiž společnost údajně experimentuje, tedy patrně budeme moci spatřit až u pozdějších verzí.

Ve hře je podle zvěstí také tlačítko označované Capture Button, kterým by kromě iPhonu 16 Ultra mohl být vybaven právě model Pro. Přinejmenším jeden prototyp iPhonu 16 takový fyzický ovladač používá. Ten má sloužit k zachycování snímků či videozáznamů a potenciálně by také lehčím stiskem mohl umožňovat ostření.

iPhone 16 Capture Button design YT screen

Další z prototypů je zřejmě vybaven Face ID pod displejem s jediným výřezem pro selfie kameru. Převažuje však přesvědčení, že se tato transformace designu projeví až u iPhonu 17. Sdílí jej také známý analytik Ming-Chi Kuo, který tvrdí, že přidání Capture Button bude jediným významným rozdílem oproti předchůdcům. Domnívá se také, že toto tlačítko bude spíše kapacitní než fyzické.

Níže se můžete podívat, jak tento koncept vypadá na údajné maketě iPhonu 16 Pro po boku standardního modelu. Na další sadě uniklých snímků maket se dokonce nabízí bližší pohled se všemi ostatními verzemi.

Srovnání renderů iPhonu 16 Pro a Galaxy S24 od Phone Arena napovídá, že chystaný telefon Applu bude větší a bude vážit více než budoucí vlajková loď Samsungu. Rámeček iPhonu 16 Pro s možnými rozměry 149,6 x 71,45 x 8,25 mm pak poskytuje prostor pro větší displej.

Leak-explains-iPhone-16-Galaxy-S24-phonearena

Jeden z tipů na sociální síti „X“ předkládá první vodítko k potencionálním barevným provedením. Podle Majina Bu k nim patří žlutá Desert Yellow (Desert Titanium) a šedá Cement Grey (Titanium Grey). Zároveň ovšem zaznělo, že prozatím nejsou žádné varianty zcela potvrzeny, pročež bychom hypotézu měli brát s rezervou.

Dosavadní předpoklady hovoří o tom, že by iPhone 16 Pro mohl být k dispozici ve čtyřech barvách, včetně nového odstínu růžové označené Rose. Podle jednoho ze zdrojů budou v nabídce také šedá (Grey), stříbrná (Silver) a vesmírně černá (Space Black).

Předpoklady ohledně displejů iPhonu 16 Pro

Možná se kloníte k tomu, že Apple zůstane u 6,1″ obrazovky používané několik posledních let. Názory analytiků ale naznačují, že by Apple mohl přejít na větší displeje – přibližně 6,3″ pro iPhone 16 Pro a 6,9″ pro iPhone 16 Pro Max/Ultra. Potvrzují to též rendery iPhonu 16 Pro založené na prototypu. Nárůst velikosti pak nabádá k zamyšlení nad větší baterií.

Někteří odborníci směřující svou pozornost na Apple očekávali, že společnost u iPhonu 15 Pro použije jasnější panely Samsung, k tomu ale nedošlo. Nabízí se domněnka, že by tento krok mohl být stále na stole u iPhonu 16 Pro, zejména přihlédneme-li k tomu, že nové modely Pixel 8 od Googlu mají mnohem vyšší limity špičkového jasu (2 000 nitů u Pixelu a 2 400 nitů u Pixelu 8 Pro).

iPhone 16 display YT screen

Displeje pro iPhone 16 bude s největší pravděpodobností vyrábět korejský Samsung, přičemž zdroj z dodavatelského řetězce naznačuje, že nové materiály OLED v těchto panelech nahradí principy modré fluorescence technologií modré fosforescence. To by vedlo k větší energetické úspornosti. Proces výroby nazvaný Border Reduction Structure má zase potenciál pomoci zajistit tenčí rámečky iPhonu 16 Pro. Je ovšem otázkou, jak se cupertinské společnosti podaří řešit problémy s neuspokojivou úrovní kvality, na které v poslední době od svých partnerů naráží.

Zvěsti o fotovýbavě iPhonu 16 Pro

Fotoaparáty představují u mobilních zařízení stále velké téma. O to více překvapivým se stává, že o novinkách, pokud jde o fotovýbavu iPhonu 16 Pro, toho příliš mnoho na veřejnost neproniklo. Nicméně dostupné informace poukazují na eventualitu některých významných změn.

V současnosti největší potencionální upgrade fotoaparátů iPhonu 16 Pro by mohlo znamenat zakomponování teleobjektivu tetraprizmatické konstrukce, který debutoval u iPhonu 15 Pro Max. (Tvrdí to nyní více zdrojů navázaných na dodávky Applu, stejně jako výzkumná společnost TrendForce a Samsung Securities). To by přineslo zvýšení optického zoom u iPhonu 16 Pro na 5násobek, stejně jako je tomu nyní u nejvyššího z jablečných modelů. Jednou z variant je také vylepšení teleobjektivu, který tak poskytne lepší výkon, přičemž s tím dojde také ke snížení jeho hmotnosti i velikosti.

Pokroku bychom se mohli dočkat rovněž v případě ultraširokoúhlého objektivu, který podle zvěstí postoupí ze současného 12Mpx snímače na 48Mpx. Zatímco prostorové snímání videa bylo vyhrazeno nejnovějším modelům řady Pro, poté, co unikly formy a makety, to vypadá, že by cupertinský gigant mohl tuto funkci vnést s údajným vertikálním uspořádáním i do dalších modelů iPhone 16.

iPhone-16-Mock-Cameras-1

Bohužel ti, kteří se těší na lepší selfie kameru iPhonu, se budou muset obrnit trpělivostí. Pro tuto chvíli totiž vše nasvědčuje tomu, že teprve iPhone 17 bude modelovou řadou, u které Apple přejde ze současných 12Mpx snímačů na 24Mpx.

Spekulace o o výkonu a specifikacích iPhone 16 Pro

S přihlédnutím ke skutečnosti, že modely Pro opakovaně dostávají to nejlepší, co v rámci mobilního výkonu společnost Apple dokáže nabídnout, lze předpokládat, že tento vzorec bude pokračovat i u nejnovějších přírůstků. Konkrétně analytik Jeff Pu očekává, že všechny iPhony 16 řady Pro budou vybaveny připravovaným čipem A18 Pro.

Zajímavá je též Puova predikce, že i standardní iPhone 16 bude pohánět 3nm A18, přestože podle něj půjde o méně výkonnou verzi tohoto čipsetu. Alespoň jedna varianta čipové sady však může být vybavena větším prostorem na matrici pro více tranzistorů a specializovaný hardware, což by přispělo ke zvýšení efektivity, pokud jde o využití umělé inteligence v zařízení.

Apple svůj první 3nm čip představil teprve loni s A17 Pro uvnitř iPhonu 15 Pro. Upgrade na kompaktnější a výkonnější 2nm výrobní proces však může přijít rychle, přičemž z něj bude pravděpodobně moci těžit již generace iPhonů 17.

A17 Pro screen WWDC

Zda bude výkon A18 Pro dostatečně přesvědčivý, ukáže čas. Údajné testy CPU v Geekbench ukazují lepší výsledky ve srovnání s A17 Pro, ale nižší skóre, než jaké se tipuje třeba pro čipy Snapdragon nebo Dimensity příští generace.

Model iPhone 15 Pro Max se stal prvním telefonem společnosti Apple, který se dodává s 256 GB úložného prostoru. Jeho příkladu by mohl následovat také iPhone 16 Pro, přičemž se proslýchá, že důraz na AI by mohl způsobit navýšení minimálního úložiště v tomto roce u všech zařízení nové generace. Každopádně by nový typ paměti, o kterém se mluví, mohl umožnit, aby iPhone 16 Pro poskytl až 2 TB, tedy dvojnásobek toho, co nabízí současný iPhone s nejvyšší kapacitou, i když je otázkou, zda by se to nepodepsalo na rychlosti.

siri-symbol-iphone-feature

Jednou z věcí, která se momentálně jeví jako ne příliš reálná, je u iPhonu 16 Pro navýšení paměti RAM, které se má opět podle některých spekulací podílet na zátěži spojené s umělou inteligencí v zařízení. Přikloníme-li se k pravděpodobnější variantě, pak nový telefon zůstane u 8 GB.

Co se týče konektivity, očekává se, že iPhone 16 Pro přidá podporu Wi-Fi 7, která ke zvýšení rychlosti připojení využívá tři pásma pohybu dat. Je prakticky jisté, že iPhone 16 Pro nebude vybaven vlastním modemem z cupertinské dílny, neboť společnost Qualcomm již oznámila, že je bude Applu dodávat až do roku 2026.

Co se tvrdí o baterii iPhonu 16

O baterii iPhonu 16 Pro se zatím objevila pouze jedna zpráva. Je však poměrně přímočará: velikost by se mohla zvětšit o 2 %.

To by pravděpodobně samo o sobě nestačilo k nějak výraznému posunu ve výdrži baterie, můžeme však doufat, že za přispění energetické úspory na straně jednotlivých součástí telefonu i nového iOS 18 budeme moci tento model využívat denně opět o něco déle. Podle jednoho z tvrzení možná dokonce až 30 hodin.

Do chvíle, kdy se iPhone 16 Pro stane skutečností a vybalí jej první z nás, bude čekání trvat měsíce, pročež se mohou objevit nové zprávy o plánech společnosti. Téma samozřejmě ostře sledujeme a jakmile se vynoří nové skutečnosti o tom, co by se mohlo stát součástí vyšší řady chytrých telefonů Applu i jak velké budou rozdíly napříč nabídkou, přineseme vám nejnovější informace.

Dnes nejčtenější

.