Zavřít reklamu

Od poloviny ledna 2024 se v USA prodávají hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 bez funkce monitorování kyslíku v krvi. Důvodem je porušení patentu společnosti Masimo týkajícího se pulzní oxymetrie. Apple tak dostal zákaz dovozu těchto hodinek do USA. Existuje ale naděje, že se funkce monitorování kyslíku v krvi v budoucnu vrátí. Podle informací amerického úřadu pro cla a ochranu hranic (CBP) je možné funkci softwarově aktivovat aktualizací a Apple údajně na takové aktualizaci pracuje.

Celní a pohraniční ochrana (CBP) Spojených států zveřejnila příkaz z 12. ledna, který umožňuje společnosti Apple dovážet do země modely Apple Watch s deaktivovaným senzorem pro měření krevního kyslíku. Z dokumentu vyplývá, že Apple implementoval softwarovou opravu, která tuto funkci vypíná, pokud jsou hodinky spárovány s iPhonem. Pro uživatele to znamená, že měření krevního kyslíku bude na Apple Watch v USA nedostupné. Při pokusu o spuštění aplikace pro měření se zobrazí upozornění, že funkce není k dispozici. Apple údajně natvrdo nainstaloval nový software na všechny hodinky Apple Watch ve výrobě.

V rámci procesu získání souhlasu s prodejem modelů Apple Watch Series 9 a Ultra 2 bez zapnuté pulzní oxymetrie musela společnost Apple poskytnout kód deaktivující tuto funkci a testovací zařízení společnosti Masimo. Společnost Masimo nechtěla, aby společnost Apple měla tak snadnou opravu, a proto spárovala „přepracované“ hodinky Apple Watch s jailbreaknutým iPhonem se starší verzí systému iOS a dokázala pulzní oxymetrii zprovoznit.

Společnost Masimo se snažila argumentovat tím, že aktivace pulzní oxymetrie prostřednictvím jailbreaknutého telefonu znamená, že společnost Apple tuto funkci fakticky neodstranila a zařízení by neměla být povolena k dovozu do USA. Snažila se také tvrdit, že jailbreaking je „přípustný, běžný a snadno proveditelný“, ale tyto argumenty byly neúspěšné. Příslušné oddělení nakonec rozhodlo, že deaktivace pulzní oxymetrie v hodinkách Apple Watch Series 9 a Ultra 2 postačuje k tomu, aby nedošlo k porušení patentů společnosti Masimo, a povolilo prodej těchto modelů v maloobchodních prodejnách Apple na území Spojených států.

Apple tedy bude schopen znovu aktivovat snímač krevního kyslíku v modelech, kde byl zakázán, prostřednictvím aktualizace softwaru. Až se na něj přestane vztahovat zákaz dovozu, bude Apple moci znovu zavést snímání kyslíku v krvi pro uživatele hodinek Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2, kteří k této funkci nemají přístup. Platnost patentů, které společnost Apple podle zjištění porušila, vyprší v srpnu 2028, což znamená, že společnost Apple bude moci v té době v dotčených modelech znovu povolit měření tepové oxymetrie. Společnost Apple podala odvolání u Komise Spojených států pro mezinárodní obchod, aby se pokusila rozhodnutí zvrátit, takže pokud bude odvolání úspěšné, společnost Apple by mohla být schopna znovu přidat snímání kyslíku v krvi dříve. Společnost Apple by se také mohla rozhodnout dohodnout se s firmou Masimo a uzavřít licenční dohodu, tento scénář se ale v současné chvíli jeví jako hodně nepravděpodobný.

Dnes nejčtenější

.