Zavřít reklamu

Jestli je v něčem Apple dlouhodobě naprosto špičkový, pak je to bezesporu vývoj jeho čipů pro iPhony, iPady či Macy. Jak čipy řady A, tak M totiž každoročně utečou s příchodem nové generace konkurenci a jak se zdá, jinak tomu nebude ani v budoucnu. Přestože teprve loni ukázal Apple své 3nm čipy, totiž už nyní intenzivně pracuje na jejich nástupcích ve formě 2nm čipů, které by mohly dorazit v příštím roce. 

S informacemi ohledně intenzivního vývoje 2nm  čipů přišly dnes odpoledne hned dva korejské zdroje, dle kterých využívá Apple při vývoji technologie jeho dvorního výrobce čipů, tchajwanské společnosti TSMC. Je tedy naprosto jasné, že právě TSMC Applu jeho 2nm čipy i vyrobí, stejně jako tomu je nyní u 3nm čipů a řady předešlých generací. Právě pokračující spolupráci Applu s TSMC lze přitom vnímat jako velké pozitivum a ve výsledku značnou část úspěchu jeho čipů. To proto, že TSMC je technologicky zřejmě nejdál mezi všemi výrobci čipů, díky čemuž je tak schopné Applu splnit všechna přání ohledně čipů a tedy mu pomoci stále utíkat konkurenci. 

Pokud se pak ptáte na to, proč je tak důležité neustále zlepšovat a zmenšovat výrobní proces čipů, je to jednoduše pro navýšení výkonu v kombinaci se snížením energetické spotřeby. Tranzistory se totiž díky zmenšování výrobního procesoru daří dávat blíže k sobě, díky čemuž se tak na stále stejnou plochu procesoru vejde vícero tranzistorů, což vede ke zvýšení výkonu. A jejich bližší usazení u sebe zase přináší lepší energetickou účinnost. Snad se tedy Applu podaří 2nm čipy vytvořit skutečně už na příští rok a iPhony 17 (Pro) si v tomto směru opět výrazně polepší.

Dnes nejčtenější

.