Zavřít reklamu

Podle bezpečnostních expertů mohou některé aplikace při odesílání push oznámení na iPhone shromažďovat informace o uživateli, včetně jeho polohy. Aplikace sociálních sítí, jako je třeba Facebook nebo TikTok, údajně využívají push notifikace ke sledování uživatelů a shromažďování některých údajů. Naštěstí existuje jednoduché řešení, jak mohou uživatelé chránit své soukromí a zabránit aplikacím ve sledování.

Společnosti provozující sociální sítě jsou ve skutečnosti reklamními společnostmi a na svých reklamách vydělávají více peněz, pokud je mohou cílit na uživatele. Proto shromažďují osobní údaje všemi možnými způsoby. Jedním ze způsobů je podle dvojice bezpečnostních expertů ze společnosti Mysk zasílání push notifikací.

Když aplikace pro iPhone, jako je Facebook, obdrží oznámení – třeba o tom, že uživatel obdržel „like“ – děje se mnohem více než pouhé zobrazení vyskakovacího okna na displeji zařízení. Operační systém iOS umožňuje, aby se na pozadí aktivovaly uzavřené aplikace, které se spustí a oznámení zpracují. Smyslem je umožnit softwaru třetích stran, aby oznámení zobrazovaná na iPhonu byla užitečnější. Společnosti však tuto funkci využívají ke shromažďování údajů o uživatelích, kdykoli obdrží oznámení.

Podle odborníků ze společnosti Mysk aplikace pro iPhone využívají sledování oznámení push ke shromažďování údajů o „době provozu systému, lokalizaci, jazyku klávesnice, dostupné paměti, stavu baterie, modelu zařízení, jasu displeje a dalších. Takové signály se běžně používají pro snímání otisků prstů a sledování uživatelů v různých aplikacích vyvinutých různými vývojáři.“

Jak na iPhonu deaktivovat sledování přes push notifikace

Postup je v tomto případě až směšně jednoduchý – kromě toho, že si v zájmu ochrany vašeho vlastního soukromí můžete deaktivovat třeba přístup aplikací k aktuální poloze, můžete zkrátka a jednoduše deaktivovat notifikace. Ruku na srdce – notifikace ze sociálních sítí většinou nepatří mezi ty, bez kterých bychom se neobešli.

  • Na iPhonu spusťte Nastavení.
  • Klepněte na Oznámení.
  • Ze seznamu aplikací vyberte tu, u které chcete vypnout notifikace.
  • Deaktivujte položku Povolit oznámení.

Deaktivací notifikací od aplikací sociálních sítí nejen že snížíte míru sledování vaší aktivity a dalších podrobností, ale budete se moci také lépe soustředit na to, co je opravdu důležité.

Dnes nejčtenější

.