Zavřít reklamu

Poté, co Apple nedávno začal prodávat svůj první AR/VR headset Vision Pro, začalo se na internetu objevovat nespočet videí, ve kterých je novinka srovnávána s headsetem Meta Quest 3. Ten se totiž prodává výrazně levněji, avšak i přesto zvládá možná trochu překvapivě spoustu věcí podobně jako Vision Pro. Ačkoliv jsou tato srovnání svým způsobem dost „mimo mísu“, jelikož zatímco Meta Quest 3 je primárně headsetem na zábavu, konzumaci multimédií a hraní her a Apple Vision Pro naopak spíše plnohodnotným pracovním nástrojem schopným zrcadlit Mac a tak podobně, evidentně nedají spát ani šéfovi Mety Marku Zuckerbergovi. Ten totiž před pár hodinami zveřejnil na svém instagramovém účtu video, ve které právě Meta Quest 3 s Apple Vision Pro porovnává. A asi vás moc nepřekvapí, že Meta Quest 3 z videa vychází víc než dobře. 

Podle Zuckerberga je Meta Quest 3 daleko lepší volbou pro „drtivou většinu věcí, které lidé obvykle očekávají od rozšířené reality. U Vision Pro pak dle něj Apple musel v mnoha věcech udělat nemalé ústupky, aby jeho headset dokázal Meta Quest 3 či jiné řádově levnější headsety překonat. Kvůli obrazovce s vyšším rozlišením než má Meta Quest 3 například obětoval komfort, ergonomii a další. Níže pak naleznete 9 hlavních důvodů, proč je Meta Quest 3 podle Zuckerberga lepší než Aple Vision Pro. 

  • Je 7x levnější než Vision Pro.
  • Umožňuje si ve velkém zobrazit nejrůznější virtuální obrazovky „stejně jako Vision Pro“.
  • Quest je mnohem pohodlnější – má o 120 gramů méně.
  • Quest nemá žádné kabely, které by překážely při pohybu.
  • Zorné pole Questu je širší a obrazovka je jasnější.
  • Vision Pro má při pohybu rozmazaný obraz přijímaný z vnějška. Quest je mnohem ostřejší.
  • K dispozici jsou přesné ovladače i sledování rukou, přičemž sledování rukou u Questu je přesnější.
  • Knihovna pohlcujícího prostorového obsahu Questu je mnohem rozsáhlejší.
  • Můžete přes něj nativně (přes aplikaci) sledovat YouTube nebo hrát na Xboxu.

Vím, že se někteří fanoušci rozčilují, když si někdo dovolí zpochybnit, že Apple bude lídrem v nové kategorii, ale skutečnost je taková, že každá generace počítačů má otevřený a uzavřený model. A ano, v mobilní oblasti zvítězil uzavřený model Applu. Není tomu tak ale vždycky. Pokud se vrátíme do éry PC, zvítězil otevřený model Microsoftu. V této další generaci bude otevřeným modelem Meta a já vás chci ujistit, že otevřený model opět zvítězí. Budoucnost skutečně ještě není (skrze Apple Vision Pro – pozn. red.) napsána,“ říká například Zuckerberg ve videu. Zda má pravdu či nikoliv si musí zodpovědět každý sám za sebe.

Dnes nejčtenější

.