Zavřít reklamu

Podle dostupných zpráv z posledních několika měsíců je jasné, že to společnost Apple myslí s umělou inteligencí opravdu vážně. Zpočátku se mohlo zdát, že v boomu nástrojů, jako je ChatGPT, Copilot nebo Bard Apple tak trochu zaspal. Ukazuje se ale, že na poli umělé inteligence přece jenom provádí poměrně zásadní kroky.

Jedna z nejnovějších zpráv v této souvislosti uvádí, že společnost Apple odkoupila v průběhu loňského roku až dvaatřicet startupů, zabývajících se umělou inteligencí, což je více avizic v oblasti umělé inteligence, než kdy provedl kterýkoli jiný ze současných technologických gigantů. Zpráva společnosti Statista uvádí, že snaha Applu o inovaci v oblasti AI je více než zřejmá.

„Technologický gigant uskutečnil řadu strategických akvizic, včetně najímání zaměstnanců ze startupů zabývajících se umělou inteligencí, aby posílil své schopnosti v oblasti umělé inteligence v různých produktových řadách,“ stojí ve zmíněné zprávě.Do roku 2023 Apple zakoupil až 32 startupů zabývajících se AI, což je nejvyšší počet mezi technologickými giganty. V celkovém počtu akvizic AI startupů za Applem zaostává Google s 21, Meta s 18 a Microsoft se 17.“.

Dále se ve zprávě uvádí, že ve srovnání s ostatními technologickými společnostmi má Apple tendenci rozpoznat hodnotu startupů dříve než jeho konkurenti. Jedním z pozoruhodných aspektů akviziční horečky společnosti Apple je důraz na akvizice startupů v rané fázi, což naznačuje proaktivní strategii, jejímž cílem je identifikovat nové trendy a technologie v AI a investovat do nich dříve, než se dostanou do hlavního proudu.

Zdrojové údaje jsou nicméně pouhým odhadem, protože Apple často provádí tiché akvizice bez jakéhokoli oznámení. Generální ředitel Tim Cook již v roce 2021 uvedl, že společnost kupuje startup v průměru každé 3 – 4 týdny, a v následujícím roce to podle něj bylo každé 2 – 3 týdny. Cupertinská společnost uvádí, že obvykle kupuje společnosti kvůli jejich technologiím a lidem, ale téměř nikdy nekomentuje důvody pro konkrétní nákup.

Dnes nejčtenější

.