Zavřít reklamu

Chytré hodinky Apple Watch poměrně často vystupují v roli zachránce života – ať už tím, že dokázaly přivolat pomoc ve chvíli, kdy to bylo potřeba, nebo třeba tím, že pomohly odhalit skryté zdravotní komplikace svého nositele. Právě druhý jmenovaný případ se nedávno odehrál ve Spojených státech.

Tentokrát se jednalo o zástupce šerifa z floridské Sarasoty Luka Heymana. Jeho Apple Watch jej třikrát upozornily na vysoký srdeční tep, a po dvou návštěvách nemocnice se podařilo odhalit krevní sraženiny v Heymanových plicích. Heyman uvádí, že upozornění na vysoký tep ho zprvu nijak nezneklidňovalo:„Tep byl asi 160. Myslel jsem si, že je to jen porucha hodinek nebo prostě chybný údaj,“ přiznává. O dva dny později se mu ale udělalo špatně a cítil velkou slabost, a následovala druhá výstraha. V tu chvíli už Heyman podle svých vlastních slov zpozorněl a rozhodl se, že se raději nechá vyšetřit.

Lékaři sice vyloučili infarkt, příčinu ale nedokázali napoprvé diagnostikovat. Heyman se podle svých slov vrátil domů, nevolnost se ale opakovala, stejně jako klidový tep 160 bpm. Na pohotovosti mu tentokrát udělali CT s použitím kontrastní látky, přičemž vyšetření odhalilo hned několik krevních sraženin v plicích. Hodinky Apple Watch disponují funkcí upozornění na příliš vysoký i příliš nízký tep. Tato funkce je k dispozici u modelů Apple Watch Series 1 a novějších, a to pro uživatele od 13 let.

Dnes nejčtenější

.