Zavřít reklamu

Co se týče prodejů prémiových smartphonů, byl Apple dlouhodobou jedničkou na trhu. A zůstalo tomu tak i v průběhu loňského roku, a to i navzdory tomu, že se cupertinské společnosti nepodařilo prodat tak velké množství prémiových modelů jako v uplynulých letech.

Nový rok je v mnoha případech příležitostí k vyhodnocování a bilancování, a týká se to také prodejů prémiových smartphonů. V tomto směru je sice společnost Apple stále jedničkou – respektive jí byla v uplynulém roce, ve skutečnosti se jí ale podařilo prodat méně prémiových modelů než předloni.

Co je prémiový telefon?

Podle zprávy společnosti Counterpoint Research existuje jednoduchý způsob, jak rozdělit telefony na prémiové a neprémiové. Místo srovnávacích testů, porovnávání čipů a rychlosti bezdrátového nabíjení se telefon považuje za prémiový tehdy, pokud je jeho velkoobchodní hodnota vyšší než 600 dolarů (což obvykle odpovídá maloobchodní ceně nad 800 dolarů). Ze všech telefonů prodaných v roce 2023 je téměř čtvrtina (přesněji 24 %) prémiových, což je rekordní hodnota – podíl těchto modelů jednoznačně roste. Celosvětový trh s prémiovými smartphony pravděpodobně za rok 2023 meziročně vzroste o 6 % a dosáhne nového rekordu. Ještě v roce 2016 činil podíl prémiových telefonů na trhu pouhých 6 %, v roce 2017 – 8 % a v roce 2018 – 13 %.

„Na trhu s chytrými telefony došlo ke změně nákupních zvyklostí zákazníků.
Vzhledem k významu, který chytrý telefon má, jsou spotřebitelé ochotni utratit více, aby získali kvalitní zařízení, které mohou používat delší dobu. Vlastnictví nejnovějších a nejlepších vlajkových lodí se také pro mnoho spotřebitelů stalo symbolem postavení, zejména na rozvíjejících se trzích, kde se přechází přímo ze středního cenového pásma do prémiového pásma. Dále se tato zařízení stávají stále dostupnějšími díky akčním obdobím a možnostem financování,“ stojí ve zprávě Counterpoint Research.

Společnost Apple zůstává i nadále leaderem na tomto trhu. V porovnání s rokem 2022 však podíl společnosti Apple na celosvětovém trhu prémiových smartphonů v loňském roce klesl ze 75 % na 71 %, přičemž odpovídající nárůst zaznamenaly společnosti Samsung a Huawei. Zisky Samsungu byly přičítány rostoucí atraktivitě skládacích telefonů – trhu, na který Apple zatím nepronikl, a netvoří tak konkurenci pro druhé výrobce.

Dnes nejčtenější

.