Zavřít reklamu

S Vánoci je neodmyslitelně spojené také okouzlující vánoční osvětlení. Řadu z nás jistě již někdy napadlo, jak by bylo skvělé mít tato vánoční světla navždy zachycená fotoaparátem našeho iPhonu, focení při zhoršených světelných podmínek ale není tak snadné. Jak na to?

Pozor na odlesky

Obecně platí, že fotografování světel může vyvolat světelné odlesky na objektivu. V některých situacích mohou tyto odlesky přispět k zajímavosti fotografií, ale v jiných případech mohou být nežádoucí, zejména pokud ovlivňují portrétovanou osobu. Jedním z možných řešení je změnit úhel fotoaparátu vzhledem ke zdroji světla. Toto je prakticky jediná možnost, kterou můžete okamžitě provést. V případě nežádoucích odlesků na portrétech můžete také využít retuš v postprodukci. K tomu lze ideálně použít některé aplikace třetích stran – například Touch Retouch.

Čeho se vyvarovat

Novější iPhony nabízí v rámci svého fotoaparátu také takzvaný noční režim. Noční režim vám poslouží skvěle při fotografování osob nebo scén s nedostatkem světla. Nicméně, pokud zvažujete noční režim pro vánoční osvětlení, raději jej vypněte. Jeho aktivací byste totiž dosáhli pouze přepálených světel, což rozhodně není žádoucí.

LED přisvícení na smartphonu se hodí při slunečném dni, můžete je ale také využít k osvětlení padajících sněhových vloček. V případě fotografování vánočního osvětlení byste použitím LED přisvícení ovšem pouze snížili atmosféru, kterou má tato scéna evokovat.

Opatrně zacházejte s teleobjektivem a portrétním režimem. I když vás teleobjektiv přiblíží ke zdroji světla, nedokáže ho zachytit stejně jako širokoúhlý objektiv kvůli menší cloně. To vede k výsledným fotografiím s výrazným šumem. Pokud je to nevyhnutelné, můžete si s takovým snímkem pohrát v postprodukci. Raději nepřehánějte s jasem, raději zvýšte kontrast a v případě, že nezávisíte na barvách, přeměňte fotografii na černobílou. Portrétní režim skvěle funguje za standardních světelných podmínek, při zhoršeném osvětlení vám ale příliš působivé vánoční fotky nevykouzlí.

Co vyzkoušet

Pokud se rozhodnete fotografovat noční scénu s vánočním osvětlením v automatickém režimu, existuje jisté riziko, že každý zdroj světla bude vykazovat neestetický záblesk. Ostatní části scény potom nebudou dostatečně tmavé, a budou postrádat prokreslené detaily. Proto se zaměřte na zaostření především na zdroj světla, ať už je to kterýkoli prvek výzdoby. Upřednostněte zaostření na žárovku či světelnou ozdobu, která je vám nejblíže. Zároveň zkuste snížit expozici potáhnutím ikony slunce směrem dolů. I když tímto krokem celkově zatemníte zbytek scény, lze tento jev následně upravit v rámci dodatečných úprav, přičemž samotná světla zůstanou uchráněna před nežádoucím přepálením.

Zatímco v některých situacích mohou být výše zmíněné odlesky výhodou, protože přidávají zajímavý prvek do fotografie, v jiných případech mohou být naopak nežádoucími artefakty, zejména pokud se objevují na snímcích s osvětlením nebo při fotografování portrétu. Abyste se vyhnuli těmto artefaktům, zkuste změnit úhel fotoaparátu vzhledem k zdroji světla – tato možnost je prakticky jediná, kterou můžete okamžitě podniknout. Následně můžete použít retušování v nějaké aplikaci pro úpravu fotografií.

Dejte šanci makru

Pokud vlastníte iPhone 13 Pro (Max) nebo 14 Pro (Max), můžete vyzkoušet funkci makro režimu, která může přinést zajímavé výsledky při zachycování vánočního osvětlení. Nebojte se přiblížit co nejvíce a zachytit drobné detaily. Díky osvětlení okolními světelnými zdroji dosáhnete fascinujících výsledků.

Při používání makro režimu však buďte obezřetní ohledně tzv. přepalů. Na zmíněných modelech iPhone se makro režim automaticky aktivuje při přiblížení k objektu. Pokud byste však upřednostňovali možnost ruční (de)aktivace, jednoduše přejděte do Nastavení → Fotoaparát a povolte možnost Ovládání režimu makro.

Dnes nejčtenější

.