Zavřít reklamu

Nejrůznější emulátory se těší velké popularitě, a to ze všech možných důvodů. Někteří potřebují emulátory k rozběhnutí a testování softwaru a funkcí ve specifickém simulovaném prostředí, jiní je zase používají výhradně pro zábavu a často i z nostalgie – existuje totiž spousta emulátorů, díky kterým se můžete vrátit do velmi věrohodného prostředí dnes již nepoužívaných operačních systémů.

Emulátor operačního systému System 7 není sám o sobě žádnou novinkou, relativně donedávna byl ale k dispozici ve formě softwaru ke stažení, Nyní si ale prostředí zmíněného operačního systému můžete pohodlně vyzkoušet i v rozhraní webového prohlížeče na vašem počítači. System 7 byl prvním klasickým systémem Mac OS, který byl později přejmenován na Mac OS, přičemž verze 7.6 byla přejmenována na Mac OS 7. Toto pojmenování se později změnilo na Mac OS X a poté na dnešní MacOS.

Byl to nejdéle fungující operační systém pro počítače Mac, který byl uveden na trh v roce 1991 a nakonec byl v roce 1997 nahrazen operačním systémem Mac OS 8. Systém 7 zahrnoval přechod procesorů Motorola řady 68000 na PowerPC, a přestože přinesl mnoho vítaných nových funkcí, jeho zavedení bylo kontroverzní. Byla to první verze, kterou již nebylo možné spustit na starších modelech Macintoshů s disketami, a také využívala hodně paměti RAM, což způsobovalo potíže i u některých modelů s pevným diskem.

Vývojář Leonardo Russo nyní vytvořil webový emulátor System 7.0.1, založený na open-source emulátoru Mini vMac. Při návštěvě webové stránky se stáhne obraz disku o velikosti 6 MB (což u většiny širokopásmových připojení vyžaduje jen několik sekund) a následně se zarezervuje virtuální Macintosh běžící na stroji specifikace 1991. Stroj obsahuje standardní aplikace. Open-source emulátor je k dispozici zcela zdarma.

Operační systém System 7 si můžete vyzkoušet zde.

Dnes nejčtenější

.