Zavřít reklamu

Zatímco zpočátku to vypadalo, že AR headset Vision Pro bude sloužit především pro účely práce, komunikace, kreativity a zábavy. Podle nejnovějších zpráv se ale zdá, že Vision Pro najde své uplatnění na poli zdraví – konkrétně v oblasti péče o duševní zdraví. Uvedl to nedávno server The Information.

Server The Information s odvoláním na zdroje, které jsou s touto záležitostí přímo obeznámeny, vysvětluje, že společnost Apple experimentovala s využitím soupravy Vision Pro ke sledování výrazu obličeje uživatele za účelem zjištění projevů deprese, úzkosti, stresu, posttraumatické stresové poruchy (PTSD) a dalších duševních problémů. S využitím sledování pohybu očí, rozšíření zornic, a za pomoci externích kamer je možné pozorovat a zaznamenávat, jak člověk projevuje své emoce.

Takzvaný plochý afekt může být například jedním z projevů emoční oploštělosti, která provází některé duševní poruchy nebo závažný stres. Headset Vision Pro by na základě detekce tohoto plochého afektu měl umět svému nositeli přehrát odpovídající zvuky i obraz s cílem zlepšit jeho duševní stav. Používání VR headsetů v rámci terapie duševních poruch včetně úzkostí, fóbií, depresí a PTSD není samozřejmě žádnou novinkou. Existují například programy, v jejichž rámci jsou lidé za pomoci VR headsetu bezpečně a postupně vystavování svým strachům.

Kromě duševního zdraví by mohl mít Vision Pro podle Applu potenciál i v oblasti tělesného zdraví – infračervené kamery, sledující zrak, by například mohly detekovat otok cév v očích coby jeden z raných příznaků srdečního selhání. Společnost Apple také zkoumala využití headsetu ke zjišťování změn hmotnosti a vyhodnocování pohybu uživatele v průběhu času, aby tyto údaje využila ke screeningu zdravotních problémů, jako je Parkinsonova choroba. Toto využití se však nakonec neukázalo jako spolehlivé.

Funkce, které by potenciálně mohly detekovat nebo léčit zdravotní problémy, by musely před zveřejněním projít klinickými studiemi a získat souhlas zdravotnických regulačních orgánů, ale někteří zaměstnanci společnosti Apple se zřejmě obávají právní odpovědnosti za další tvrzení týkající se zdraví, což by mohlo omezit rozsah funkcí. Jiní zaměstnanci jsou zase prý skeptičtí k tomu, že Vision Pro bude stejně účinný jako jiné metody léčby, například léky.

Dnes nejčtenější

.