Zavřít reklamu

Krátce po startu prodejů nových iPhonů 15 a 15 Pro se na sociálních sítích i diskuzních fórech objevilo několik poměrně zarážejících příspěvků točících se kolem problému s integrovanými bezdrátovými nabíječkami v autech. Majitelé iPhonů 15 (Pro) si totiž stěžovali konkrétně na to, že jim v některých vozech BMW nabíječky dle všeho vyřadily z provozu NFC čip, který odpovídá například za funkčnost Apple Pay, a to tak, že museli telefon dokonce reklamovat. Apple sice na tuto záležitost dlouho nereagoval, nyní však autorizovaným servisům skrze podpůrný dokument potvrdil, že problém je skutečně realitou. 

V podpůrném dokumentu informuje Apple konkrétně o tom, že nabíjení iPohnů 15, 15 Plus, 15 Pro nebo 15 Pro Max může u „malého počtu“ integrovaných bezdrátových nabíječek v některých nedávno vydaných vozech BMW a Toyota Supra dočasně deaktivovat funkce navázané na NFC čip. Ve zprávě se sice nepíše o tom, co přesně za problémem stojí, Apple v ní nicméně slibuje, že problém vyřeší skrze softwarovou aktualizaci plánovanou ke konci letošního roku. Do té doby mají technici, kterým se dostane takto poškozený iPhone do rukou, zkusit restartovat čip NFC pomocí speciálního softwarového nástroje, který je součástí Apple Service Toolkit 2, přičemž pokud restart problém nevyřeší, je třeba přistoupit k hardwarové opravě. Jakékoliv bližší informace o konkrétních modelech vozů či cokoliv podobného však bohužel k dispozici není, a tedy jedinou radou, jak se vyřazení NFC čipu a tedy například deaktivaci Apple Pay nevystavovat, je preventivně nepoužívat v novějších vozech BMW či Supra bezdrátové nabíjení skrze integrovanou nabíječku. 

[Aktualizace]: Na celou záležitost jsme se zeptali neoficiálně servisních techniků v BMW, když jsme do něj dávali na výměnu pneumatik vůz. Technici sice zatím žádné informace od BMW ani Applu nemají, myslí si však, že za problémy může teoreticky být nový typ bezdrátových nabíječek s odvětrávanou podložkou, které se začaly relativně nedávno využívat a které se od těch starých technologicky mírně liší. Minimálně tomu odpovídá i neurčitý popis příčiny problému, který Apple rozeslal do autorizovaných servisů.

Dnes nejčtenější

.