Zavřít reklamu

Minulý měsíc Apple představil podle svého uhlíkově neutrální hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2. Evropská spotřebitelská organizace BEUC však toto tvrzení označila jako „falešné“, přičemž EU v tomto směru navrhla, aby bylo v budoucnu nezákonné tvrdit, že výrobek je uhlíkově neutrální, pokud se toto označení opírá o kompenzační kredity, které mají vyvážit reálné emise skleníkových plynů při výrobě. V současné době se očekává, že by nařízení zakazující tento termín používat v marketingových materiálech mělo vstoupit v platnost v roce 2026.

V tiskové zprávě oznamující hodinky Apple Watch Series 9 použila cupertinská společnost slovní spojení „uhlíkově neutrální“ nejméně 24krát!

Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy k tomu uvedla: „Ve společnosti Apple se snažíme vyrábět produkty, které zákazníci milují, a zároveň chránit planetu. Letos jsme dosáhli klíčového milníku na cestě k našemu cíli Apple 2030. Naše první uhlíkově neutrální produkty byly vyrobeny pro Apple jedinečným způsobem, který díky inovacím a designu prudce snížil emise uhlíku z materiálů, elektřiny i dopravy…“

Zhruba v polovině sdělení přichází přiznání k využití kompenzačních kreditů, kdy zbývající „malé“ množství emisí, jež údajně činí 7 až 12 kg na hodinky, je vynahrazeno kvalitními uhlíkovými kredity. Na tomto základě termín „uhlíkově neutrální“ odmítla evropská spotřebitelská organizace, jak uvádí Financial Times.

Listu generální ředitelka BEUC Monique Goyensová řekla: „Tvrzení o uhlíkové neutralitě jsou vědecky nepřesná a uvádějí spotřebitele v omyl.“

S tím souhlasila také nezisková organizace Carbon Market Watch, přičemž označila používání kompenzací za „účetní trik“. „Je to klamání spotřebitelů, když se vytváří dojem, že nákup hodinek nemá vůbec žádný dopad na klima,“ sdělil za Carbon Market Watch její pracovník Gilles Dufrasne.

I kdybychom kompenzační kredity uznali za legitimní, dřevěné plantáže a projekty zalesňování, jež Apple podporuje, by se i tak dostaly pod palbu kritiky, neboť nabízí jen velmi krátkodobé řešení úspory produkce uhlíku. „Stromy se mění na celulózu a lepenku nebo toaletní papír,“ řekl Niklas Kaskeala, který firmám radí v oblasti uhlíkových kreditů, pročež „uhlík uložený v těchto produktech se velmi rychle uvolňuje zpět do atmosféry.“

Přes veškeré námitky směrem do Cupertina, odborníci uznávají, že Apple má v této práci náskok před většinou společností, když snížil emise spojené s výrobou hodinek o 81 % ve srovnání s rokem 2015.

Dnes nejčtenější

.