Zavřít reklamu

GTA 4 má letos 15. narozeniny, díky čemuž lze již nyní hru považovat za titul ze staré školy. Někteří fanoušci by si ji však i přesto jistě rádi zahráli na svých chytrých telefonech. Bohužel se to však nejeví jako příliš reálná představa. Zde je několik důvodů, proč by se hráči na GTA 4 na zařízeních se systémy Android a iOS raději příliš těšit neměli.

Grafický výkon chytrých telefonů ušel za posledních několik let pěkný kus cesty vpřed, díky čemuž mohou špičková mobilní zařízení výkonem konkurovat počítačům z minulosti, takže technicky je spuštění hry z roku 2008 na smartphonu možné. GTA 4 však zaostává i na některých velmi slušně vybavených počítačových sestavách a na konzolích PlayStation 3 a Xbox 360 je situace ještě horší. GTA 4 se bohužel nikdy nedočkalo aktualizované verze pro konzole osmé a deváté generace a problém s FPS na PC také nebyl zcela vyřešen. Nepominutelná je také datová náročnost, kdy by bylo pro spuštění titulu na smartphonu potřeba uvolnit více než 20 GB volného místa. Někteří z vás budou zcela určitě namítat, že úložiště ani výkon není v dnešní době pro novější iPhony problém. Právě v tom je však háček. Aby dávalo smysl hru portovat na telefony, je třeba, aby jí „rozjelo“ co nejvíce modelů. Jakmile se to nepodaří, vývojáři ve výsledku přichází o potenciální hráče a jejich chuť k portaci tedy logicky klesá.

Byl by zájem?

Hra GTA 4 byla v prvních dvou letech po vydání bestsellerem. Její prodeje však postupně klesaly a nakonec byly dokonce nižší než v případě GTA San Andreas. Sestupný trend pokračoval (logicky) i po vydání GTA 5. Potenciál komerčního úspěchu GTA 4 na systémech Android a iOS je tedy přinejmenším sporný.

GTA sales

Společnost Take-Two, která vlastní Rockstar Games, pravděpodobně nemá zájem plýtvat prostředky na vytvoření portu pro malé publikum. Po neúspěchu GTA: The Trilogy – The Definitive Edition a riziku outsourcingu vývoje je těžké věřit, že bychom se dočkali vydání verze GTA 4 pro mobilní platformy. Dalším důvodem je samotná koncepce titulu, kdy GTA 4 vsadilo na realismus a seriózní vyprávění příběhu, což se pro mobilní hraní příliš nehodí.

Relativně malý vývojářský tým Rockstar je sice schopen portovat hru z počátku roku 2000 na chytré telefony, udělat totéž s GTA 4 nejen s ohledem na skvělý vizuál, je ovšem něco jiného. Aby hra běžela na rozumném počtu mobilních zařízení, vyžadovalo by to množství finančních i lidských zdrojů. Navíc GTA 6 je v aktivním vývoji a pro Rockstar je také důležité podporovat a vydávat DLC pro GTA Online.

Ve výsledku lze tedy říci, že s přihlédnutím ke zmíněným okolnostem se myšlenka portování hry pravděpodobně nesetká s pozitivní odezvou vydavatelů, přičemž zde hrají roli oprávněné obavy ze zastínění potencionálních zisků vysokými náklady na realizaci.

Dnes nejčtenější

.