Zavřít reklamu

Vylepšení bezpečnosti

Společnost Apple letos vylepšuje bezpečnost a soukromí svých uživatelů napříč operačními systémy a i v macOS Sonoma přináší několik úprav a vylepšení. Jedná se například o funkci Bezpečná komunikace v rámci funkce AirDrop, v nástroji pro výběr fotografií a v aplikaci FaceTime. Tato volitelná funkce je určena k ochraně dětí, uvítají ji určitě ale i někteří dospělí. Pokud přes AirDrop nebo třeba v nativních Zprávách obdržíte obsah, který systém vyhodnotí jako důvěrný, dojde k jeho automatickému rozostření, a vy budete muset potvrdit, zda jej skutečně chcete vidět. V levém horním rohu obrazovky Macu klikněte na  menu -> Nastavení xsystému – > Čas u obrazovky. Zamiřte do sekce Komunikace -> Bezpečná komunikace a aktivujte položku Bezpečná komunikace.

Změna velikosti písma v aplikacích

Apple umožňuje uživatelům v macOS Sonoma přizpůsobení písma v jednotlivých aplikacích – jedná se o funkci, která je součástí Zpřístupnění. Pro její aktivaci spusťte na Macu  menu -> Nastavení systému -> Zpřístupnění. Klikněte na Monitor, zvolte Velikost textu a nastavte velikost textu u vybraných aplikací.

Widgety z iPhonu na ploše Macu

Operační systém macOS Sonoma také umožňuje přidávat widgety na plochu, abyste k nim měli pohodlný přístup na první pohled. Kromě toho, že vám umožňuje přidat widget pro Mac, můžete nyní na plochu Macu přidat také widget pro iPhone. V levém horním rohu obrazovky Macu klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Plocha a Dock, a aktivujte položku Použít widgety pro iPhone.

Obnova omylem smazaného hesla

Nyní se nemusíte obávat ztráty hesla. V operačním systému macOS Sonoma můžete využít funkci obnovy hesla, která automaticky uloží heslo až na 30 dní od data jeho smazání. V levém horním rohu obrazovky klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Hesla, a poté v hlavní části okna klikněte na Nedávno smazaná.

Předvolby komunikace

V operačním systému macOS Sonoma můžete přizpůsobit předvolby komunikace. Za tímto účelem přejděte do  menu -> Nastavení systému -> Nastavení systému -> panel s vaším jménem -> Osobní informace. Nyní klikněte na „i“ hned vedle Předvolby komunikace a vyberte oznámení o nejnovějších oznámeních a vydáních nebo je chtějte zablokovat. Nakonec vyberte možnost Hotovo pro další potvrzení.

Dnes nejčtenější

.