Zavřít reklamu

iPhony jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejlepších fotmobilů světa a po odhalení letošní generace je všem naprosto jasné, že tomu tak ještě nějakou chvíli bude. Vylepšení, kterých se dočkaly jak fotoaparáty základních iPhonů 15, tak i modelů 15 Pro jsou totiž opravdu citelné a iPhony se tak díky nim stávají zase o něco využitelnější. Nejlepší na světě však novinky nejsou – tedy alespoň podle testů odborníků z DxOMark, kteří se hodnocení fotoaparátů smartphonů věnují dlouhodobě. 

DxOMark testoval konkrétně fotoaparát iPhonu 15 Pro Max, který se však od menšího modelu liší jen větším optickým zoomem a tudíž lze ve výsledku vnímat výsledky hodnocení jako výsledky celé řady. Hlavními pozitivy fotoaparátů jsou podle odborníků přesná expozice a to i při nočních snímcích, příjemné a přirození podání barev a pleťových tónů, vynikající detaily při jasném světle, rychlé a přesné automatické zaostřování či účinná stabilizace videa. Vypíchnut byl ale třeba i displej, na kterém je dle DxOMark radost fotky díky podpoře HDR, jeho celkové „živosti“, kontrastu a jasu prohlížet. 

 

Co se pak týče negativ fotoaparátu, kromě v porovnání s konkurencí nižšího optického zoomu vytkli odborníci iPhonu 15 Pro Max určitý šum na fotografiích při slabším osvětlení, nežádoucí artefakty včetně odlesků, duchů a tak podobně, mírně omezený dynamický rozsah fotografií a nekonzistentní detaily ve všech rozsazích zoomu. Podtrženo, sečteno – z hodnocení vyšel iPhone 15 Pro Max jakožto druhý nejlépe fotící telefon současnosti. A kdo je na prvním místě? Huawei P60 Pro, jehož fotosoustava je zatím nedostižná. Ale kdo ví, třeba se Applu za rok podaří zabodovat ještě více a trůn, kterému v minulosti vládl, opět získat pro sebe.

Dnes nejčtenější

.