Zavřít reklamu

Apple v úterý představil iPhone 15 a iPhone 15 Pro (Max), a jak se předpokládalo, letošní modely jsou vybaveny portem USB-C namísto Lightningu. To znamená, že uživatelé mohou konečně používat k dobíjení stejný kabel mezi iPhonem, iPadem a Macem. Je tu však ještě něco, co nám Apple možná neřekl.

Podle dostupných informací by se s letošními iPhony mělo kromě jiného pojit možnost omezení, co se týče plného nabíjení. Podle kódu nalezeného v systému iOS 17 RC, který byl v úterý uvolněn pro vývojáře, vyvinula společnost Apple novou funkci, která uživatelům umožní omezit maximální nabití baterie, aby se lépe zachovala její kondice. Jakmile bude tato možnost k dispozici, uživatelé ji najdou v nastavení baterie. Po vypnutí funkce se uživatelům zobrazí zpráva o tom, že se iPhone „bude nabíjet na plnou kapacitu“. Když je však funkce zapnutá, bude uživatele informovat, na kolik procent se zhruba baterie nabije.

Funkce se podobá optimalizovanému nabíjení, které je k dispozici na současných iPhonech, a která spočívá v tom, že se „učí“ denní rutinu uživatele, takže dobíjení baterie přes 80 % dokončí až v době, kdy uživatel odpojí iPhone od nabíječky. Nová možnost však vždy omezí dobíjení na určitou úroveň baterie. Podobná funkce již existuje v některých telefonech s operačním systémem Android, například v telefonu Samsung Galaxy. Výrobci ji zavádí proto, že dobíjení lithium-iontové baterie na 100 % vede k rychlejšímu stárnutí baterie. Uživatelé tak mohou obětovat výdrž baterie, aby si zajistili její delší životnost.

Dnes nejčtenější

.