Zavřít reklamu

Jednou z hlavních novinek včera představených iPhonů 15 Pro je bezesporu nasazení pětinásobného optického zoomu u modelu Pro Max. Tato hodnota je na první pohled velmi zajímavá, jelikož ve výsledku otevírá dveře novým možnostem focení na iPhone, na ten druhý však může být do jisté míry i limitem, který je třeba při koupi nového iPhonu zvážit. Proč?

Pokud máte iPhone 14 Pro, určitě jste si všimli, že při zoomování není k dispozici optické přiblížení například 2,5x a tak podobně. Respektive, toto přiblížení k dispozici je, avšak je řešeno digitálně a nikoliv opticky. Jediný pravý optický zoom u iPhonu 14 Pro je tedy 3x přiblížení u teleobjektivu, popřípadě tak lze vnímat i 0,5x oddálení u ultraširokoúhlého objektivu. A právě v tom je háček i u iPhonu 15 Pro Max. Jeho objektiv totiž nemá pohyblivé části, což jej stejně jako předešlé iPhony v optickém zoomování dost limituje. To jinými slovy znamená, že k dispozici budete mít možnosti 0,5x zoom pro ultraširokoúhlý objektiv, 1x a 2x pro širokoúhlý a nakonec 5x teleobjektiv. Veškeré zoomy mezi tím pak budou řešeny digitálně a nikoliv opticky, což se samozřejmě podepíše na kvalitě výsledné fotky.

Právě skok mezi 2x a 5x zoomem u iPhonu 15 Pro Max pak může být ve výsledku problém, protože sice dostanete na jednu stranu už opravdu pořádný zoom schopný přiblížit i velmi vzdálené předměty bez ztráty kvality, nicméně je zde potřeba počítat s tím, že pokud budete potřebovat přiblížit předměty, které jsou k vám blíže a pro které tedy nebude vhodné využít 5x optický zoom a zároveň 2x „optický“ zoom širokoúhlého objektivu, budete to muset vyřešit digitálně. A digitálně znamená s určitou ztrátou kvality. Je proto dost na zvážení, co vlastně od foťáku očekáváte a jak s ním fotíte, protože je docela dobře možné, že papírově super zoom pro vás tak super nakonec nebude.

Dnes nejčtenější

.