Zavřít reklamu

Pokud vás někdy zajímalo, jak dobře jsou placeni inženýři společnosti Apple v porovnání s ostatními technologickými giganty, nová data společnosti Blind nám mohou poskytnout jistý vhled do situace. Podle těchto údajů jsou na tom lidé na inženýrských postech finančně nejlépe u Googlu a Meta, zatímco ohodnocení Microsoftu a Applu je nižší.

Blind je online fórum, které mohou pracovníci technologických společností využívat ke sdílení anonymních informací o svém zaměstnání, včetně takových záležitostí, jako je povýšení, platy, stížnosti a další. Tato nová studie vychází z údajů, které Blind zveřejnil minulý týden a jako první o ní informoval server The Verge.

Software developer

Z dat vyplývá, že Amazon, Google a Meta platí začínajícím inženýrům v průměru více než Apple a Microsoft. U Amazonu si takový zaměstnanec přijde v průměru na 159 000 dolarů, v případě Googlu 184 000 dolarů a Meta si práci na těchto pozicích cení na 179 000 dolarů. Průměrná mzda začínajících inženýrů společnosti Apple činí 142 000 dolarů a u Microsoftu je to podobné, konkrétně 141 000 dolarů.

Tento trend je poměrně konzistentní napříč jednotlivými úrovněmi pracovních zařazení. Blind však z údajů vytáhl několik dalších zajímavých závěrů. Například platové rozpětí v Amazonu je širší než v jiných společnostech, což znamená, že zde mohou být značné rozdíly v odměňování. Úrovně finančního ohodnocení Applu jsou „méně konkurenční“ než u jiných společností, vykazují však větší konzistentnost a vyznačují se spravedlivějším přístupem, přičemž pro samotná pracovní místa je typická také větší míra jejich stability.

Z hlediska vyváženosti platových pásem patří Google mezi velkými technologickými společnostmi k nejvyváženějším. „To znamená, že je vzácné, aby někdo na nižším pracovním stupni dostal vyšší plat než někdo na vyšším…“

Struktura pozic Microsoftu má větší počet úrovní pro softwarové inženýry, což by mohlo společnosti umožnit větší flexibilitu při rozhodování stran povýšení. Jejich celkové odměňování je však napříč hladinami nižší než u kolegů zaměstnaných u konkurence. Další podrobnosti zmiňují níže uvedené grafy. Kompletní rozpis údajů naleznete na webových stránkách společnosti Blind.

Dnes nejčtenější

.