Zavřít reklamu

Nová zpráva naznačuje, že základní iPhone 14 předstihl v prodejích jak iPhone 14 Pro tak 14 Pro Max, a to během druhého čtvrtletí tohoto roku. Telefonům Applu však i nadále patřily první čtyři příčky v oblíbenosti jednotlivých modelů telefonů, přičemž Samsung obsadil až páté místo. 

V předchozím čtvrtletí kraloval v počtu dodaných zařízení iPhone 14 Pro Max, přestože jde o nejdražší model prodávaný společností Apple. Ostatně hned od začátku prodeje řady 14 se kupující domnívali, že se jim vyplatí zaplatit více svých peněz za extra funkce profesionálních modelů. Vždy zapnutý displej, Dynamic Island a 48MPx fotoaparát se tak pro většinu kupujících ukázaly jako neodolatelné. 

Dost možná ale za to mohlo i minimum inovací u základní řady a jako rozumnější koupě mohlo v té době vypadat sáhnout spíše po rok starém iPhonu 13. Nyní se ale trh mění. I ve druhém čtvrtletí roku 2023 ale zůstalo jedno při starém: čtyři z pěti nejprodávanějších OLED smartphonů byly stále iPhony, lídrem je ale nyní levnější a dostupnější model. 

Tato statistika samozřejmě není 100%, protože ve skutečnosti měří příjmy dosažené dodavateli OLED panelů, které ti doručily výrobcům chytrých telefonů. I tak ale prozrazují mnohé, právě jako změnu aktuálně nejprodávanějšího telefonu s OLED displejem. První pětka vypadá následovně: 

  • iPhone 14: 15,3 % 
  • iPhone 13: 11,1 % 
  • iPhone 14 Pro Max: 10,7 % 
  • iPhone 14 Pro: 9,2 % 
  • Samsung S23 Ultra: 5,2 % 

Vysvětlení změny se zdá být ale zřejmé. Ti, kteří se rozhodují pro modely Pro, mají tendenci nakupovat na začátku jejich životního cyklu, tedy po jejich představení. Než se dostaneme do druhého čtvrtletí roku, které končí v červnu, prémioví zákazníci již očekávají příchod nové řady iPhonů, tedy aktuálně iPhonů 15 a 15 Pro a ví, že se může vyplatit tu chvíli počkat. Větší prodeje základních iPhonů tedy nyní rostou v důsledku silné poptávky méně náročných zákazníků, které nové funkce úplně nezajímají, nebo prostě neřeší, kdy má být nová řada vlastně představena.

Dnes nejčtenější

.