Zavřít reklamu

Zatímco s příchodem operačního systému watchOS 9 vyšla společnost Apple novými funkcemi vstříc především běžcům, operační systém watchOS 10 nabídl pro změnu řadu nových funkcí, které potěšily cyklisty. Naprosto skvělou kombinaci pak tvoří zmíněné funkce ve watchOS 10 spolu s Živými aktivitami v iOS 17, díky kterým můžete při jízdě sledovat na displeji vašeho iPhonu průběh vaší jízdy.

Operační systém watchOS 10 nabízí kromě jiného speciální cyklistický trénink. Pokud jej na spustíte na svých chytrých jablečných hodinkách, automaticky se na iPhonu zobrazí jako Živá aktivita a po klepnutí se využije celá obrazovka. Zobrazení tréninku, jako jsou zóny srdečního tepu, převýšení, závodní trasa, vlastní tréninky a nové zobrazení rychlosti jízdy na kole, byla optimalizována pro velikost displeje iPhonu, který lze připevnit na kolo a pohodlně a snadno si ho prohlížet během jízdy. Váš iPhone se tak svým způsobem promění v užitečný cyklopočítač se všemi důležitými údaji.

Tím ale služby, které Apple s příchodem nových operačních systémů nabídne cyklistům, nekončí. Apple Watch se s příchodem watchOS 10 budou moci automaticky připojit k cyklistickému příslušenství s Bluetooth, jako jsou měřiče výkonu, snímače rychlosti a kadence. To umožní zobrazení a sledování úplně nových metrik, včetně cyklistického výkonu (ve wattech), kadence (v otáčkách za minutu), a dalších tréninkových parametrů, včetně výkonnostních zón. Připojení Bluetooth je podporováno pro indoorové a outdoorové cyklistické tréninky a také pro GymKit.

Apple také vyvinul nové algoritmy, které využívají kombinaci dat ze snímačů Apple Watch a Bluetooth měřičů výkonu k „odhadu funkčního prahového výkonu (FTP), tedy nejvyšší úrovně intenzity jízdy na kole, kterou by jezdec teoreticky mohl udržet po dobu jedné hodiny,“ jak uvádí Apple. „Pomocí FTP hodinky Apple Watch vypočítávají personalizované výkonnostní zóny, které slouží ke snadnému zobrazení aktuální zóny a sledování doby strávené v každé z nich, což je účinný a oblíbený způsob zlepšování výkonnosti.“ Plné verze operačních systémů od Applu budou oficiálně vydány již letos na podzim – nechme se překvapit, co všechno nakonec přinesou.

Dnes nejčtenější

.