Zavřít reklamu

Když Apple na úvodní Keynote vývojářské konference WWDC před více než dvěma týdny světu ukázal svůj AR/VR headset Vision Pro, mnoha uživatelům při jeho prezentaci spadla brada. Jedná se totiž o v mnoha ohledech neuvěřitelný systém navzájem propojených technologií, který by měl lidem s trochou nadsázky umožnit to, co dosud vídali maximálně tak ve sci-fi filmech. A s přibývajícími informacemi o zařízení úžas jen a jen roste, byť má i nadále pachuť vysoké ceny. 

Jednou z nejúžasnějších vychytávek headsetu Vision Pro, nebo spíše jeho operačního systému visionOS, je funkce Visual Search. Ta vychází z funkce Visual Lookup z iPhonů a iPadů, avšak je posunuta na zcela jinou úroveň. Zatímco na iPhonech totiž funguje Visual Lookup „jen“ jako generátor doplňkových informací k věcem rozpoznaným na fotkách, Visual Search u Vision Pro slouží přímo k integraci s reálným světem. Například když si budete na papírovém letáku prohlížet text obsahující odkaz, visionOS tento odkaz rozpozná a umožní jej okamžitě otevřít v jednom z oken Safari. Visual Search jde však ještě dál, jelikož dokáže do jisté míry „chápat“ daný text. Když tedy budete například pročítat recept k pokrmu, Visual Search vám umožní v něm převést jednotky, ve kterých jsou uváděny ingredience, na jiné, které vám více vyhovují. Zkrátka a dobře, pomocník k nezaplacení. 

Vision Pro ocení ale třeba i cestovatelé, jelikož Visual Search dokáže rozpoznat text v cizích jazycích a ten následně přeložit okamžitě do jazyka, kterým uživatel hovoří. V tomto směru se nicméně rozhodně nedá hovořit o exkluzivní funkci, jelikož podobnou schopnost nabízí Google již nějakou dobu u svého překladače. visionOS by však měl být v tomto směru pokročilejší, díky čemuž by tak mělo být využívání funkce logicky i příjemnější. Zkrátka a dobře, je na co se těšit. 

Dnes nejčtenější

.