Zavřít reklamu

Příchod dlouho očekávaného Mac Pro s Apple čipem byl pro mnoho profesionálů dobrou zprávou. Nic ovšem není dokonalé. Ani Mac Pro. Sotva byl stroj uveden na trh, vyvolává rozporuplné reakce a objevily se i první nedostatky, které bude třeba vyladit.

Mac Pro využívá sílu čipu M2 Ultra, takže čistě technicky, jsme zde mohli mít už loni verzi s týmž čipem předchozí generace. Hodně se mluví o absenci podpory externích grafických karet, kterou Mac Pro 2019 disponoval. Jednou z hlavních předností současného modelu je tak nabídka PCIe slotů, díky níž lze instalovat karty pro zpracování zvuku nebo videa, zprostředkovávající ultrarychlou komunikaci s úložišti a sítí nebo nejrůznějšími akceleračními nástroji.

Je samozřejmě otázkou, zda je tato přednost natolik klíčová, aby si za ni uživatel připlatil bez mála 80 000 korun, při srovnání s Mac Studiem se stejným výkonem. A pak je tu ještě záležitost s operační pamětí. Její maximální kapacita je nyní 192 GB oproti dřívějšku, kdy bylo možné se dostat až na 1,5 TB, i když v tom případě už se cena šplhala na úroveň, kdy zvažujete, zda jít do této konfigurace Macu Pro nebo raději přistoupit ke koupi slušného sedanu.

Do příběhu nového železa z cupertinské dílny vstupuje podivný problém s pevným diskem, jehož oprava bude vyžadovat aktualizaci softwaru. „Ve včera zveřejněném dokumentu podpory Apple uvádí, že u některých pevných SATA disků může dojít k neočekávanému odpojení poté, co se počítač probudí z režimu spánku,“ uvádí Joe Rossignol pro MacRumors. Apple v souvislosti se zmíněnými obtížemi uvedl, že si je „vědom tohoto problému“, pročež jej opraví prostřednictvím „budoucí aktualizace systému macOS“.

Než se uživatelé, kteří využívají interní SATA disky na novém Macu Pro dočkají nápravy, nezbývá než přikročit k triku v podobě zásahu do nastavení a volbě Zakázat automatické uspání Macu při vypnutém monitoru.

Dnes nejčtenější

.