Zavřít reklamu

Součástí operačního systému macOS 14 Sonoma, který se představil na včerejší konferenci WWDC, jsou mimo jiné také nové tapety na zamčenou obrazovku Macu. Jak vlastně fungují?

Operační systém macOS Sonoma řadu nových funkcí, například widgety na plochu, vylepšení FaceTime a iMessage, podporu webových aplikací a nové nástroje na úpravu PDF. Spolu s ním přichází ale také nová verze zamykací obrazovky s novými tapetami. Nová, přepracovaná zamykací obrazovka Macu v macOS Sonora připomíná v mnohém zamykací obrazovku v operačním systému iPadOS 17.

Zamykací obrazovka jako taková je součástí operačního systému macOS již dlouhou dobu. Zobrazuje se při probuzení počítače, případně při přepínání mezi uživateli. Až dosud toho ale dohromady příliš mnoho neuměla, což se v macOS Sonoma konečně změnilo. Součástí zamykací obrazovky budou nově například hodiny a datum v horní části obrazovky. Nová verze operačního systému macOS nabídne také zhruba dvě desítky tapet, rozdělených do kategorií Landscape, Cityscape, Underwater, a Earth. Když si vyberete jednu z těchto tapet, zobrazí se jako statický obrázek na ploše. Jakmile však Mac přejde na zamykací obrazovku, tapeta se změní v dynamický spořič. Po odemknutí Macu se tapeta opět přestane pohybovat a plynule se promění ve statickou tapetu na ploše. V současné chvíli si operační systém macOS Sonoma mohou vyzkoušet beta testeři z řad vývojářů, veřejná betaverze by měla být uvolněna v průběhu července. V září se pak tradičně dočkáme veřejné plné verze.

Dnes nejčtenější

.