Zavřít reklamu

Již za necelý týden odstartuje letošní WWDC, které jako již tradičně přinese představení řady novinek v čele s novými generacemi operačním systémů Applu. Jelikož však o nich víme již nyní spoustu věcí, s trochou nadsázky se dá říci, že si je můžeme částečně představit již nyní. Pojďme se tedy podívat na stručnou rekapitulaci toho, co od jednoho z nich – konkrétně watchOS 10 – očekáváme.

Z uniklých informací se zatím watchOS 10 jeví jako velmi zajímavý systém, který své veškeré předešlé generace strčí hravě do kapsy. To proto, že u něj Apple chystá nasazení zásadně přepracovaného uživatelského rozhraní, které má vycházet primárně z widgetů známých z iPhonů, popřípadě ze složek s aplikacemi. Zachována má sice zůstat i možnost dosavadního zobrazení rozhraní, nicméně vzhledem k tomu, že úniky slibují od nové verze systému daleko lepší uživatelský zážitek, je jasné, že se bude Apple snažit přimět uživatele k přechodu právě na toto řešení.

Pokud se ve watchOS skutečně dočkáme klasických widgetů, do jisté míry se dá říci, že interakce s Apple Watch budou potřeba zase o něco méně. Odpadne totiž nutnost spouštění nejrůznějších aplikací pro zobrazení potřebných informací, jelikož vše potřebné budou uživatelé vidět přímo na daném widgetu, což je rozhodně super. Dá se navíc předpokládat nejen integrace widgetů mezi ikony, ale taktéž vznik jakéhosi widgetového centra pro ještě rychlejší a jednodušší procházení této novinky.

Ruku v ruce s novými možnostmi rozhraní a systému půjde velmi pravděpodobně i přepracování některých aplikací, přičemž možná nejchtěnější je upgrade aplikace Aktivita. Měření do kroužků aktivity je totiž dlouhodobě uživateli kritizováno za jeho prazvláštní pravidla, kdy například uživatel nemůže dát hodinkám vědět, že je nemocný a tím zastavit jejich pobízení a tak podobně. Je proto možné, že se v tomto směru Apple letos konečně umoudří a Aktivitu učiní do jisté míry chytřejší, což by bylo rozhodně vítané.

Daleko vítanějším upgradem, který takřka 100% ocení valná většina jablíčkářů, však má být „otevření“ ciferníků pro vývojáře třetích stran. Jinými slovy, dočkat bychom se konečně měli možnosti stažení ciferníků vytvořených někým jiným než Applem, po čemž uživatelé volají prakticky od uvedení Apple Watch. A není se příliš čemu divit. Ciferníky od Applu jsou sice hezké, nicméně poměrně značně omezené a pokud se někomu jejich styl nelíbí, nezbývá mu nic jiného než si na ně zvyknout, nebo se pro koupi Apple Watch nerozhodnout. Pokud si však budeme moci konečně stáhnout ciferníky z dílny vývojářů třetích stran, otevřou se nám v tomto směru doslova nové obzory.

Dnes nejčtenější

.