Zavřít reklamu

S internetovými i telefonními podvody se v posledních měsících roztrhl v České republice pytel. Bohužel, přestože je o nich slyšet na každém rohu, podvodníci jsou kvůli důvěřivcům i nadále čas od času úspěšní a proto se o páchání škod snaží i nadále. A jelikož se jeden z dalších podvodů se začíná nyní šířit Českem, není od věci vás před ním varovat. 

Policie ČR nedávno informovala o tom, že se začíná čím dál tím častěji setkávat s případy, kdy lidem volají neznámá čísla, za kterými se skrývají falešní operátoři. Ti se následně snaží lidi přesvědčit, že mají zastaralé SIM karty a že je třeba je převést na modernější eSIM, které jim na dálku zaktivují. Co naplat, že ne každý telefon eSIM podporuje – pro méně znalé lidi totiž tato historka stačí a jakmile se na ní chytí a protistraně poskytnou jednak obdržené piny v textových zprávách, přijdou nejen o telefonní číslo, ale zároveň o peníze, jelikož skrze telefony lze v určitých případech potvrzovat transakce, sjednávat úvěry a tak podobně. To se ostatně stalo osudné i muži z Jihlavska, který podobný podvod neodhalil a přišel kvůli němu o 150 tisíc korun. 

Pokud vám tedy bude nějaký operátor v dohledné době volat, je třeba se mít na pozoru a rozhodně mu nesdělovat věci, které jsou určeny jen pro vaší potřebu – tedy například kódy pro nejrůznější potvrzení požadavků a tak podobně. Pravý operátor má totiž všechny tyto věci standardně k dispozici a není tedy třeba, aby vás o jejich sdělení žádal. Určitým varovným signálem pak může být třeba i denní doba, kdy falešný operátor volá, či tlak na to, že je třeba danou věc vyřešit okamžitě. Selským rozumem si ale s těmito podvody poradí každý snadno. 

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.