Zavřít reklamu

Známý recyklační robot pro iPhony s označením Daisy je tu s námi už roky. Vezmeme-li v potaz, že po celém světě se prodalo více než 2 miliardy iPhonů, je pochopitelné, že řešení otázky, jak efektivně rozšířit recyklaci chytrých telefonů, je důležitou součástí plánu společnosti Apple, která chce být do roku 2030 uhlíkově neutrální. Nový pohled do zákulisí Daisy otevírá otázku: Je tento nástroj zatím nejdůležitějším zařízením společnosti Apple?

YouTube kanálu Fully Charged Show zaměřenému na elektromobilitu a udržitelnost byla umožněna prohlídka jednoho z recyklačních zařízení společnosti Apple, které využívá právě Daisy. Společnost se v loňském roce pochlubila informací, že dokáže recyklovat až 200 iPhonů za hodinu, což představuje 1,2 milionu zpracovaných telefonů ročně.

Nyní máme příležitost znovu podrobněji nahlédnout, jak Daisy funguje, pomáhá snižovat těžbu i její vylepšení oproti jejím předchůdcům Liamovi 1 a 2, jako je děrování šroubů, zmrazování a vylamování baterií, třídění modulů iPhonu a mnoho dalšího.

Apple uvádí, že podíl recyklovaných materiálů na současných iPhonech je 20 % a cílem je, aby toto číslo vystoupalo na 100 %. Kromě toho se technologický gigant podělil o to, že zpřístupňuje jako open source velkou část svého duševního vlastnictví v oblasti recyklace, aby jeho pokroky mohly využívat i další společnosti.

Dnes nejčtenější

.