Zavřít reklamu

O tom, že se v posledních letech pozornost Applu zaměřuje na obnovitelné zdroje a ekologickou stránku výroby, není pochyb. Společnost dnes informovala o svém záměru zásadně urychlit své práce na rozšíření využíti recyklovaných materiálů ve svých zařízeních.

Ke zrychlení celého procesu dochází v návaznosti na velké množství změn, které společnost v poslední době provedla. Již při výrobě základní desky iPhonu 13 Apple spolupracoval s dodavatelským řetězcem zaměřeným na recyklované suroviny, v tomto případě zlato. Od toho času došlo k výraznému rozšíření využívání obvodů vyrobených z recyklovaných materiálů v iPadu, Apple Watch, sluchátkách AirPods Pro, MacBooku Pro, Macu mini nebo HomePodu. Jasnou ukázkou směřování Applu je také skutečnost, že v roce 2022 pocházela celá čtvrtina veškerého kobaltu obsaženého v produktech Applu z recyklovaných zdrojů, oproti 13 % v roce 2021. To připravuje půdu pro plány jablečné společnosti k přechodu na 100% recyklovaný kobalt do roku 2025.

V roce 2022 mělo svůj původ v obnovitelných nebo recyklovaných zdrojích přibližně 20 % veškerého materiálu dodávaného v Apple zařízeních. Společnost uvedla, že se touto změnou přiblížila k cíli vyrábět nakonec všechny produkty pouze z recyklovaných a obnovitelných materiálů. Zároveň tak postupuje na cestě ke svému záměru, aby do roku 2030 byl každý produkt uhlíkově neutrální.

Apple také upozornil, že jeho laboratoř pro obnovu materiálů v texaském Austinu začala používat technologii rozšířené reality. Její pomocí chce partnerům v rámci procesu recyklace ukázat, jak zařízení efektivně rozebírat. Kromě toho společnost uvedla, že do roku 2025 zcela odstraní plasty ze svých obalů. Po zavedení alternativ k fóliím na obrazovky, obalům a pěně jich je 96 % bez plastů. Cupertinská společnost tvrdí, že nyní pracuje na nahrazení etiket, laminování, laků a dalších prvcích, která tvoří zbývající 4 %.

Dnes nejčtenější

.