Zavřít reklamu

Během uplynulé neděle se ve Spojeném království konal první velký test nového systému celostatního nouzového varování veřejnosti. Jedná se o systém, který v podstatě doplňuje klasické sirény a díky kterému dojde každému člověku ve Velké Británii, jenž má mobilní telefon, varování přímo na jeho telefon. Test probíhal v 15:00 a všem měly začít zvonit a vibrovat telefony. Bohužel se ukázalo, že tento systém varování není příliš spolehlivý a na Twitteru se okamžitě začaly objevovat stížnosti Britů, kteří tvrdí, že zatímco jednomu z rodiny telefon výstrahu ukázal, druhému se nic podobného neobjevilo.

Některé rodiny, ve kterých mají všichni zapnuté emergency alerty, zase hlásily, že nikomu z rodiny upozornění nedorazilo. Problém se týkal jak telefonů s iOS, tak i telefonů s Androidem. Co je ještě zvláštnější je fakt, že lidem upozornění nedorazily ve stejný čas, ale zatímco někdo jej získal již v 14:59, někdo až dlouhé minuty po patnácté hodině.

Všeobecně tak během testování systému, který má chránit životy obyvatel Velké Británie, vyplynulo, že příliš nefunguje a jak sami Britové říkají, je to velké selhání, protože se na systém nedá spoléhat. Další problém byl v tom, že celý test probíhal tak, že se na displeji telefonu objevila informace o tom, že probíhá test a musíte potvrdit, že jste zprávu dostali, než budete mít možnost pokračovat. Objevily se však i případy lidí, kteří nemohli zprávu potvrdit, protože tlačítko zkrátka nereagovala a tak se jim kvůli hlasitému vyzvánění a vibracím za pár desítek minut telefony vybily.

Podobné systémy varování používají v Japonsku, USA, Kanadě nebo Nizozemí. V ČR pak při cestách do zahraničí funguje takzvaný systém DROZD, který pomocí SMS upozorňuje na nebezpečí v oblasti, ve které se nacházíte. V Británii tak nyní řeší, jak systém doladit tak, aby skutečně fungoval, jak má.

Dnes nejčtenější

.